Hlavní obsah

Ostravské Divadlo loutek otevřelo své brány

Novinky, Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava připravilo od 6. června cyklus tvořivých dílen pro děti a víkendová představení ve venkovním areálu. První víkend 6. a 7. června divadlo dětem představilo pohádku Fuj je to!, s níž měli loutkáři letět v březnu na festival do Mexiko City. Neodletěli.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava. 14. června 2020 Jak šlo vejce na vandr. Aneta Červená. Premiéra 9.6.2017

Článek

„Zvažovali jsme, zda pustit diváky do našich sálů, ale nakonec jsme vyhodnotili, že bude pro všechny nejpříjemnější, když naplno využijeme našeho venkovního amfiteátru. Od 6. června jsme naše představení trochu poopravili a přizpůsobili venkovnímu prostředí,” vysvětlila situaci Lucie Míčková, tisková mluvčí Divadla loutek Ostrava.

Vše se podařilo. O sobotní a nedělní představení je velký zájem. Na víkend 6. a 7. června divadlo připravilo velmi krásnou, milou a přívětivou inscenaci Víta Peřiny a kol. Fuj je to! v režii Michaely Homolové. Děti představení nadchlo a určitě od září se na představení ještě jednou přijdou s rodiči nebo se školkou či školou podívat.

13. a 14. června dramaturgie divadla připravila pro menší děti pohádku Daniely Jirmanové v režii Václava Klemense Jak šlo vejce na vandr.

V neděli 14. června před půl čtvrtou odpolední se amfiteátr zaplnil dětmi se svými rodiči. Čekalo je jedno překvapení za druhým. Úvod zahájily čtyři slepice písničkou. Pak si, jako zodpovědné slepice, povykládaly, co dělají jejich vajíčka, které právě jedna po druhé snesla. Vše bylo tak, jak má být, až na jedno. To vajíčko bylo akční, a tak se vydalo na "vandr". Co je to vandr? To se děti dozvěděly v průběhu inscenace.

K vývoji děje vajíčku pomohl kocour, kachna, koza a ježek. Tak šli světem, přes pole a louky, až došli do lesa. Našli chaloupku plnou loupežníků. Vše dobře dopadlo, loupežníci utelkli. Konec příběhu měl zajímavé rozuzlení. Jaké? Od září se určitě zase bude v divadle pohádka dávat.

O dalším víkendu - 20. a 21. června - se bude hrát pohádka Víta Peřiny s názvem Hrnečku, vař aneb Dvě pohádky o hrnečku v režii Václava Klemense.

Poslední víkend v červnu (27. a 28. 6.) divadlo nabídne inscenaci, kterou napsala a režírovala Jana Ryšánek Schmiedtová - Malá Mína zmlsaná čili rocková pohádka pro děti, co nerady špenát (premiéru měla 19. 2. 2016).

Pro příznivce loutkového divadla, tvořivé děti a jejich rodiče i prarodiče lektoři Divadla loutek Ostrava připravili cyklus tvořivých dílen s názvem Vyrob si svou loutku.

Dílny probíhají od 10. do 28. června vždy ve středu v 10.00, v pátek v 15.00 a v neděli od 10.00 hodin. Každý týden se bude vyrábět jeden typ loutky - prstová loutka, marioneta, mluvící maňásek. U dílen bude kapacita upravena na 15 účastníků a v průběhu dílny budou zajištěny bezpečné rozestupy.

„Věříme, že máme pro návštěvníky připravený program, který zlepší náladu a přenese je do prostředí plného fantazie, tvořivosti a příjemné rodinné atmosféry,” dodala Lucie Míčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám