Hlavní obsah

Ostravské divadelní scény se opět představí v Praze

Novinky, Josef Zajíc

Na konec roku 2017 se opět chystá divadelní přehlídka Ostrava v Praze. První ročník projektu Ostrava v Praze se uskutečnil v roce 2010 ve spojitosti s kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury. Letos se bude konat v Praze v termínu od 4. do 8. listopadu.

Foto: Foto: Martin Popelář, NDM

Ostrava 27.2.2017 Ostrava v Praze 2017: Národní divadlo moravskoslezské . Inscenace opery Hamlet.

Článek

Na současné ostravské divadelní scéně působí čtyři profesionální divadla. Nejstarší je Národní divadlo moravskoslezské. Zahájení činnosti Národního divadla moravskoslezského se datuje k 12. srpnu 1919. Už v té době mělo divadlo čtyři soubory, činohru, balet, operu a operetu. První divadelní představení se konala v dnešním Divadle Antonína Dvořáka a později také v Národním domě, dnes v Divadle Jiřího Myrona.

Divadlo Petra  Bezruče bylo založeno jako divadlo pro děti a mládež 1. prosince 1945. Věnovalo se inscenacím především pro děti a mládež, později byl repertoár stavěn i pro dospělé. Divadlo působilo v Domě kultury VŽKG (dnes Kulturním dům). Po roce 1990 se scéna přestěhovala do nového menšího komorního prostředí na ulici 28. října vedle Domu kultury. Tam působí dodnes.

Výhradně pro děti bylo založeno 15. května 1953 Krajské divadlo loutek, dnes pod názvem Divadlo loutek Ostrava. První premiéra se konala 12. prosince 1953. Divadlo má i inscenace pro dospělé. Pořádá festivaly Spectaculo interesse a Divadlo bez bariér.

Nejmladší profesionální scénou v Ostravě je Komorní scéna Aréna sídlící od roku 2005 na břehu řeky Ostravice u mostu Miloše Sýkory. Scéna byla založena v roce 1994. Za tu dobu si získala respekt mezi profesionály a oblibu u diváků. Bylo dvakrát vyhlášeno titulem Divadlo roku 2011 a 2015.

V projektu Ostrava v Praze 2017 se budou v termínu od 4. do 8. listopadu prezentovat všechna jmenovaná divadla na pražských scénách. V uvedeném termínu bude provedena jedna opera, čtyři činohry, jeden muzikál a jedno představení Divadla loutek Ostrava (Dášeňka - 4. 11., Divadlo v Celetné).

Divákům v Praze budou předvedeny inscenace Národního divadla moravskoslezského. Prezentovat se bude soubor opery inscenací Ambroise Thomase Hamlet v režii Radovana Lipuse. Za své umělecké výkony jsou Jana Sibera za roli Ophélie a Thomas Weinhappel za roli Hamleta nominování na Cenu Thálie 2016.  Představení se uskuteční 4. 11. ve Stavovském divadle.

Soubor opereta /muzikál  uvede inscenaci Évy Pataki Edith a Marlene v režii Janusze Klimszi. Diváci zhlédnou v roli Marlene Evu Zbožkovou a v roli Edith Hanu Fialovou, která za tuto roli obdržela Cenu Thálie 2014 (8. 11., Divadlo Hybernia).

Komorní scéna Aréna se bude v Praze prezentovat se třemi inscenacemi trilogie ostravského dramatika a dramaturga Tomáše Vůjtka - S nadějí, i bez ní (4. 11.), Slyšení (5. 11.) a Smíření (6. 11.) v Divadle La Fabrika.

Divadlo Petra Bezruče přiveze vynikající inscenaci Ladislava Fukse Spalovač mrtvol v dramatizaci Kateřiny Menclerové v režii Jakuba Nvoty. V hlavní roli pana Kopfrkingla diváci uvidí Norberta Lichého, který je za tuto roli v širší nominaci na Cenu Thálie 2016 (7. 11., Divadlo v Celetné).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám