Hlavní obsah

Ostravské centrum patřilo již po jedenácté masopustnímu veselí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 5. března připravili zaměstnanci Ostravského muzea pro občany na Masarykově náměstí v centru Ostravy již jedenáctý ročník akce Masopust Ostrava, tentokrát v duchu Znovuzrození v renezanci. Program připravily hlavní organizátorky Markéta Palowská a Andrea Węglarzyová.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava

Článek

Na Masarykově náměstí v centrálním Městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz začal v 10 hodin V. ročník Masopustního jarmarku s domácí zabijačkou a dalšími dobrotami, který pořádá Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

Odpoledne se začali scházet další lidé, kteří se těšili na avizovaný program Masopustu Ostrava na téma "Znovuzrození v renezanci". Program začal v 15 hodin tanečním vystoupením Dětského folklorního souboru Hlubinka, Dětského souboru Heleny Salichové a Lašského souboru písní a tanců Ondřejnica.

„Pro letošní rok jsme zvolili téma týkající se doby renesance. Doby charakteristické návratem k antickým ideálům, k oslavě krásy lidského těla, lidského života a přírody. Stejně jako samotné slovo renesance znamená obnovu, návrat, znovuzrození, tak v období masopustu čeká na své znovuzrození příroda, země, půda, matka živitelka,” popsala lidové slavnosti etnografka Ostravského muzea Markéta Palowská.

V 15.30 hodin na pódium vstoupila místostarostka Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Valentina Vaňková. Občanům předala figuru hlavy bílého koně, jako symbol práva konat masopustní veselí, tedy bavit se zpěvem, tancem, hudbou a na jarmarku zaměstnat co nejvíce chuťových pohárků.

„Prosby za dobrou úrodu, dobré zdraví, šťastný život v nadcházejícím hospodářském roce jsou základem všech masopustních zvyků, obyčejů a obřadů.  Vedle tradičního průvodu ostravského masopustu, jehož základem je maškarní průvod ulicemi centra Moravské Ostravy, je i lidová taškařice Zabíjení kozla a závěrem Pochování basy,” dodala Markéta Palowská.

A skutečně. Po předání práva na konání masopustního reje se vydal průvod na připravenou trasu centrem Ostravy. Rej masek, hudba a lidé, kteří se přidali procházeli obchody, zastavovali se na různých místech. Do pochodu hrály dechové kapely Muzikanti z Polanky a dechový orchestr z Hrabové DEOR. 

Po příchodu zpět na Masarykovo náměstí pokračoval program, který zajistil Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Ochotníci z Ostravy, Famózní klimkovické Pjenice, Čtyřlístek - centrum se zdravotním postižením Ostrava, p.o. se svými rytmy, Bílé divadlo, z.s. a další. 

Program byl na Masarykově náměstí ukončen po devatenácté hodině smutečním, krátkým průvodem - Pochováním basy.

A teď bude čtyřicet dní klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám