Hlavní obsah

Ostravská zoo má vzácný přírůstek, po 10 letech se tu narodilo šimpanzí mládě

Novinky, Vratislav Konečný

Ostravská zoo slaví velký úspěch, po 10 letech se zde v pátek narodil mladý šimpanz hornoguinejský, z poddruhu šimpanzů, který je nejkritičtěji ohrožen. Narodil se v novém Pavilonu evoluce, kde chovatelé poslední 4 roky sestavovali novou chovnou skupinu. Ve většině zemí západní Afriky byl vyhuben.

Foto: D. Klüglová

Článek

Patnáctiletá prvnička

Mládě porodila v páteční podvečer 15letá samice. Do Ostravy přišla ze Zoo Lipsko v roce 2016. Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Kvůli zachování klidu novopečené matce při odchovu mláděte bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům.

Chovatelé jsou napjati, jak si samice povede. Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala zatím jen pozorováním jiných samic při odchovu mláďat. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého zoo získalo na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna.

Zatím zřejmě bez návštěv

„Mládě prospívá, vše se zdá být v pořádku. Samici chceme dopřát klid při odchovu svého prvního potomka. Celá šimpanzí skupina potřebuje čas, aby si na nového člena zvykla, a proto bude pavilon uzavřen, případně otevřen v omezeném režimu. Prosíme návštěvníky o pochopení a trpělivost,“ vysvětlila zooložka Jana Pluháčková.

Loni se v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) narodilo pouze sedm mláďat.

Šimpanz hornoguinejský (Pan troglodytes verus) žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený (Critically Endangered). Jako ve všech případech mizení živočišných druhů je na vině člověk. Jednak lidoppi přicházejí o přirozené prostředí, ale lidmi jsou i loveni.

Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18 000 až 65 000 jedinců. V Evropě žije v lidské péči jen přibližně 250 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám