Hlavní obsah

Ostravská výstava Aleny Foustkové upozorňuje na vulgaritu kolem nás

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

Alena Foustková se svou novou výstavou v ostravské Industrial Gallery snaží upozornit na vulgaritu a buranství, které prostupují naší společností, v kontrastu s křehkostí svých prací. Její tvorba je kombinací klasických žánrů s promyšleným konceptem.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Ostrava 6.1.2015 Alena Foustková: "Kódované básně". 24 akvarelů na motivy básní Jana Skácela.

Článek

„Autorka se výstavou, nazvanou Řekni mi co čteš, pičo (a já ti řeknu, kdo jsi), která měla vernisáž v úterý 6. ledna, vrací k osobní zkušenosti, kterou zažila na jedné ostravské tramvajové zastávce, kde zaslechla, jak muž řekl své dceři: Nejstůj jak p..a! Absurdita té věty, spolu s podobným vyjadřováním hlavy státu, jsou zde v silném kontrastu s poezií Jana Skácela, jehož texty nenápadně prostupují dílem Aleny Foustkové,” konstatoval kurátor výstavy Jan Gajdůšek

„Četba poezie jako aktivita, která se pomalu vytrácí z našich životů, je zde zastoupena díly s básněmi Jana Skácela. Jsou zde použity celé knihy, které vytváří zvláštní prostorové objekty. Podobně jako se nám časem vytrácejí i vzpomínky, například na dětství, nám Alena Foustková předkládá několik příkladů, jak v jejím podání k tomuto mizení dochází,” dodal kurátor.

Výstava je sondou do světa jemného umění Aleny Foustkové. Tak jako dnes ve výtvarném umění dochází k odpoutání pozornosti od klasických žánrů směrem ke konceptuálnímu umění a novým médiím, dokáže autorka tyto dva světy ve své tvorbě spojovat. 

Texty básní Jana Skácela do svých prací skrývá, naznačuje, ale pomocí popisků přesto vysvětluje: „Básně Jana Skácela jsou součástí série tří kompozic 3 x 3D objektu Nebepekloráj, kde jsme poeticky vtaženi do vzpomínek na dětství, na dětské hry a zážitky. Bezpochyby si každý pamatuje papírovou skládačku "nebepekloráj", kde se vpisovaly nejrůznější vzkazy a přání. Vlastní vzpomínky na dětství se nám v dospělosti vytrácí a postupně zapomínáme na dětské hry. Texty básní se v díle také postupně vytrácí, zesvětlují, až se stávají téměř nečitelné. Pomalu také mizí jako naše vzpomínky.”

„Název výstavy je taková nadsázka, která má na sebe upozornit - výstava je spíš o krásných textech a kultivovaném slově hlavně Jana Skácela. Je to v kontrastu třeba se zkušenostmi, které člověk z našeho specifického ostravského regionu má, kde  slovo, které jsem tam použila, je tady už spíše vnímáno jako běžné citoslovce... Udělala jsem takový kontrast mezi tím co vystavuji  a realitou, která nás obklopuje,” doplnila autorka.

Alena Foustková (rozená Holubová) absolvovala Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze v roce 1982, obor grafika v ateliéru doc. Ladislava Čepeláka. Pochází z Ostravy. Od roku 1985 - 1995 žila s rodinou v kanadském Torontu. V současné době pracuje od roku 1994 opět v Praze. Kromě volné tvorby učí na mezinárodních univerzitách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám