Hlavní obsah

Ostravská stopa filmového režiséra Jiřího Krejčíka

Novinky, Josef Zajíc

V Knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě se ve čtvrtek 18. dubna uskutečnila přednáška filmového kritika a publicisty Mgr. Martina Jirouška na téma Ostrava Jiřího Krejčíka. Byly prezentovány filmové ukázky tohoto významného režiséra a scénáristy české kinematografie.

Foto: Josef Zajíc

Přednášku vedl Mgr. Martin Jiroušek, filmový kritik a publicista.

Článek

V přednášce na téma Ostrava Jiřího Krejčíka Martin Jiroušek vysvětlil přítomným ostravskou stopu dnes legendárního filmového a divadelního režiséra a scénáristy Jiřího Krejčíka (1918).

Krejčík v letech války natočil v Ostravě pár reklamních a krátkých snímků: Každý má své místo, Naší havíři, Zdař Bůh, hoši, V hlubinách země. V Ostravě také natočil propagandistické drama Nad námi svítá, o kterém Krejčík tvrdí, že to byl důmyslný tah vůči tehdejším společenským klišé.

"V 70. letech Krejčík nalezl útočiště v ostravské televizi. Ostravu a její ikonická místa zachytil ve velkém časovém rozpětí. Jeho snímky tak patří mezi jedny z těch nejstarších, které zobrazují město z dokumentární stránky," uvedl Martin Jiroušek.

Na dobu, kdy Krejčík natáčel v roce 1976 příběhy tehdy velmi známého a oblíbeného seriálu Bakaláři na téma Co z toho kluka bude..., vzpomínal kameraman Jaromír Zaoral (1930): "Krejčík byl vynikající a precizní režisér. Vše měl do detailu připraveno. Měl podrobně zpracovaný technický scénář. O všem měl jasnou představu. Je třeba připomenout, že se natáčelo za zcela jiných podmínek, než dnes - a to kamerou na 16mm film."

Martin Jiroušek na přednášce prezentoval částí dalších filmů, které byly v Ostravě a o Ostravě natočeny. Především filmy z padesátých a šedesátých let mají nesmírnou historickou hodnotu z pohledu tehdejší architektury. Účastníci přednášky mohli vidět místa, která jsou nenávratně pryč, ale která ve své době doplňovala architektonický kolorit Ostravy a dokumentovala život lidí v Ostravě. Přesvědčivý je název filmu z roku 1960 - Tři tuny prachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám