Hlavní obsah

Ostravská noc vědců připravila při 5. ročníku program plný zážitků a objevů

Novinky, Josef Zajíc

Téma 5. ročníku Ostravské noci vědců, která se konala v pátek 6. října od 17 do 22 hodin, bylo Mobilita aneb svět je v pohybu a my sním. Do akce, která se v Ostravě koná již od roku 2013, se zapojilo patnáct vzdělávacích institucí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.10.2017 Ostravská noc vědců 6.10.2017 . Ústřední vědecká knihovna . Originál knihy Georgie Agricoly. Ve výřezu německé vydání.

Článek

Ostravská noc vědců je vědecko - popularizační akce, která zábavnou formou dává příležitost lidem poznat vědu, hrát si sní, pochopit mnohé jevy a vyzkoušet si různé vědecké pokusy.

Hlavními organizátory byly: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Ostravská univerzita, Moravskoslezská vědecká knihovna a Svět techniky Dolních Vítkovic.

Mobilita byla podtržena zajištěním dopravy návštěvníků z Ostravy -  Poruby, kde sídlí VŠB - TU Ostrava přes centrum Ostravy,  Dolní oblast Vítkovic až na Slezskou Ostravu a zpět. Vědecké busy jezdily od 17 hodin až do 22:50 . Vedle toho jezdil s návštěvníky mikrobus, který pro ně zajišťoval dopravu mezi jednotlivými institucemi Kampusu VŠB-TU Ostrava.

Vzdělání začíná tím, že umíme  číst, psát, počítat  a to vše používat k cestě dopředu ve svém vývoji. Také proto v Ústřední knihovně VŠB - TU Ostrava byla vystavena nejstarší kniha jejího fondu De re metallica libri Georgii Agricolae. „Kniha vyšla v roce 1561. Knihu jsme získali z Příbramské školy, která se v padesátých letech přestěhovala do Ostravy, byla na Slezské Ostravě a pak se přestěhovala tady do Ostravy - Poruby. Jsou to dějiny hornictví a hutnictví. Agricola byl lékař v Jáchymovských dolech a tam sepsal do dvanácti dílů zpracování nerostů a kovů. Tento originál je vystaven pro veřejnost poprvé,” informovala Kateřina Daňková, vedoucí úseku služeb Ústřední knihovny VŠB - TU Ostrava.

V Geologickém pavilonu profesora Pošepného, HGF - VŠB-TU Ostrava se návštěvníci, především děti, mohly vyřádit. Podle Martiny Poláškové, vedoucí Geologického pavilonu  je ve sbírkách uloženo 78 000 exponátů. Čtvrtina je vystavena a zbytek je uložen v depozitu. Budova je v Ostravě - Porubě od roku 1989. Předtím byly sbírky na Slezské Ostravě a ještě předtím od roku 1849 v Příbrami.  

V pavilonu Centrum pokročilých inovačních technologii byly vystaveny elektomobily, různých vzhledů a značek. Návštěvníci měli možnost se v elektromobilu po kampusu VŠB svést a zažít tichou jízdu auta. Byla předvedena i nabíjecí stanice.

Pavilon nabitý ukázkami byl Institut environmentálních technologií, kde se řeší úkoly, které kombinují znalosti chemie, fyziky, technologií a procesního inženýrství. V průběhu akce mohli zájemci navštívit komentované ukázky na téma: Bioodpad je zdroj energie pro půdu i pro nás, Energie z odpadů, Jak běhá světlo s nečistotou o závod, Jak to chodí ve vodě, Molekuly v pohybu, Ovzduší v pohybu.

Ve všech institucích a  budovách proběhlo 118 akcí, workshopů, komentovaných ukázek, přehledných pokusů a dalších zajímavostí, které se návštěvníkům líbily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám