Hlavní obsah

Ostravská Noc vědců byla mladá, poučná, interaktivní a dobře zorganizovaná

Novinky, Josef Zajíc

Letošní ostravská Noc vědců měla své společné téma Bezpečnost. Věda v pátek 30. září od 17 do 22 hodin pohltila celou Ostravu. Mladí lidé výsledky své práce prezentovali od centra Ostravy přes kampus VŠB - TU v Ostravě - Porubě, Výškovicích, Zábřehu, Slezské Ostravě až po Fifejdy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.9.2016 Ostravská Noc vědců.

Článek

Prostě Ostrava žila v pátek vědou, bezpečností, přednáškami, interaktivními ukázkami a zajímavými workshopy.

V centru města mohli občané navštívit pracoviště Ostravské univerzity a také Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Byla otevřena Fakulta sociálních studií, Přírodovědecká fakulta, Pedagogická fakulta, Filozofická fakulta a Ekonomická fakulta.

V Ostravě Zábřehu a ve Výškovicích mohli zájemci navštívit Lékařskou fakultu OU a  Fakultu bezpečnostního inženýrství. Právě na této fakultě Noc vědců uzavřeli ve 21.30 pyrotechnickou show.

Na Katedře studií lidského pohybu v Ostravě - Fifejdách se lidé mohli dovědět vše o lidském těle, jeho funkcích a vyzkoušet si své sportovní a pracovní limity a nechat změřit, jak na ně tělo reaguje.

V Geologickém pavilonu Prof. Pošepného (HGF VŠB - TUO) si zájemci prohlédli před budovou různé kameny a horniny a pod vedením studentů si mohli rozbít, poznat a popsat  svůj kámen.

Uvnitř pavilonu byl ráj hornin, kamenů a geologický unikátů České republiky. Od 19.45 hodin zde probíhaly komentované přednášky na téma Mezi kameny.

Aby se lidé mohli bez problému dostat do pavilonu Národního superpočítačového centra IT4 INNOVATIONS a dále do Planetária, byl u Kampusu VŠB TUO přistaven malý autobus, který od 16.30 hodin v hodinových intervalech převážel zájemce tam a zpět opět ke Kampusu .

Podle organizátorů akce byl o prohlídku Planetária Ostrava velký zájem. Za dobu do 22 hodin navštívilo areál 526 zájemců, kteří se zúčastnili přednášek, komentovaných prohlídek, audiovizuálních představení pod umělou oblohou a pozorování oblohy špičkovými dalekohledy.

Zájemci se mohli podívat do dalekohledů nejen před budovou planetária, ale také využít možností návštěvy obou pozorovacích kopulí.

„To co zde vidíte, je zrcadlový teleskop, lépe řečeno katadioptrický teleskop o průměru hlavního zrcadla 30 cm. V té východní kopuli jsou také ještě další dalekohledy. Tam je možné se  podívat i tím čočkovým dalekohledem a zjistit drobné odchylky od pozorování. Každý ten dalekohled má jinou kresbu. Čočková optika, kreslí trochu jinak než zrcadlový dalekohled,” vysvětlil Tomáš Kubica, průvodce západní kopulí Planetária, funkci dalekohledů, kterými se lidé na ještě téměř denní oblohu dívali.

Účastníci ostravské Noci vědců byli spokojeni. Při vstupu do areálů jednotlivých fakult dostávali  drobné dárky a vyplnili jednoduchý test. Každý účastník obdržel kapesní program akce s návodem přepravy a mapkami, kde se v Ostravě  fakulty nacházejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám