Hlavní obsah

Ostravská muzejní noc přilákala tisíce návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 7. června v odpoledních a nočních hodinách ostravští občané prokázali nebývalý zájem o kulturní, společenské, historické a technické instituce, které v průběhu Ostravské muzejní noci navštívili.

Foto: Josef Zajíc

Ostravskou muzejní noc zahájil 7.6.2014 primátor města Ostravy Petr Kajnar, Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea a Jiří Jůza, řetditel GVUO.

Článek

Již od 17 hodin  v sobotu 7. června se lidé začali zajímat o největší kulturní a historické stánky Ostravské Muzeum, Národní divadlo moravskoslezské , Dům umění a například Janáčkovu konzervatoř a gymnázium. Tam návštěvníky Ostravské muzejní noci přivítal populárními a jazzovými písněmi Pěvecký sbor JKGO.

V 17.30 hodin již bylo zaplněno Prokešovo náměstí před Magistrátem města Ostravy, kde se občané připravovali v 18.00 hodin oficiálně zahájit šestý ročník festivalu Ostravské muzejní noci.

Tak se také stalo. Festival zahájili představitelé institucí, kteří byli na počátku konání muzejních nocí před šesti roky. Za Magistrát zahájil primátor města Ostravy Petr Kajnar, za Ostravské muzeum jeho ředitelka Jiřina Kábrtová a ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Občanům popřáli krásné zážitky při návštěvách třiceti čtyř institucí, dopravnímu podniku poděkovali za skvělou práci a společně vyfoukli z bublifuků jemné a barevné bubliny jako poselství všem přítomným, aby se co nejlépe pobavili a Muzejní noc si užili.

V průběhu trvání akce navštívilo od 18 hodin do 23 hodin prostory Magistrátu města Ostravy 2029 občanů a postupně na věž vyjelo za pět hodin 779 lidí, kteří se podívali na Ostravu a okolí z výšky 73 metrů.

Na Prokešově náměstí před magistrátem probíhal neustále kulturní program, při kterém se postupně prezentovala střediska volného času Ostrava a další soubory tancem, hudbou, šermířskými vystoupeními, dobovou módní přehlídkou a dalším zajímavým programem. Děti se chladily v kašně pod 3,5 metry vysokou sochou Ikara.

Na věž Ostravského muzea na náměstí T. G. Masaryka vystoupalo v průběhu Ostravské muzejní noci zhruba okolo 3000 lidí. Mnoho jich navštívilo i výstavu v rámci projektu Ostrava !!! Evropské město sportu - Branky, body Ostrava !!! a zhlédlo program před muzeem.

Ve stejnou dobu se Národní divadlo moravskoslezské prezentovalo uměleckými sbírkami mistrů klempířů, tesařů či malířů. Občané viděli středověká brnění, vyřezávané truhlice, kopí, malby italských mistrů a další zajímavé exponáty. Viděli výstavu Josefa Mladějovského a pro zájemce byly připraveny besedy o probíhajících inscenacích NDM.

Do všech třiceti čtyř institucí, které se Ostravské muzejní noci zúčastnily, převážel zájemce na čtyřech linkách zdarma svými autobusy Dopravní podnik města Ostravy.

„Třicet čtyři ostravských, nejen kulturně zaměřených organizací, navštívilo 27 tisíc lidí,” informovala Jana Šrubařová, koordinátorka festivalu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám