Hlavní obsah

Ostravská Musica Pura vyvrcholí Kouzlem Vánoc v podání operních hvězd i folklorních hvězdiček

Novinky, Klára Blažková

Závěrečný festivalový koncert Kouzlo Vánoc zazní symbolicky v první adventní večer 2. prosince od 18.00 hodin v ostravském Evangelickém Kristově kostele, který rozezní české, moravské i evropské vánoční melodie v podání sopranistky Martiny Jankové, barytonisty Romana Hozy, Ensemble FLAIR a dětského sboru.

Foto: Promo Musica Pura

Martina Janková patří ke světové operní špičce.

Článek

Valašský příběh všech příběhů Byla cesta, byla ušlapaná, lašská koleda Kristus Pán se narodil, prostá melodie z Moravských Kopanic Gajdujte, gajdičky či vánoční evergreen z Michnovy České mariánské muziky Chtíc, aby spal: tyto vánoční melodie patří srdci světové sopranistky Martiny Jankové a jsou pro operní hvězdu symbolem víry v Nejvyššího i významným poutem k rodnému kraji.

V opěvování narození Pána Jezu Krista se k Martině Jankové přidá barytonista Roman Hoza, šestičlenný Ensemble FLAIR Jana Rokyty se zpěvačkou Klárou Blažkovou a dětský sbor Zpěváček, složený z úspěšných moravskoslezských finalistek stejnojmenné celostátní soutěže, v rámci kterého se představí Eliška Verlíková, Zuzana Jurenková, Tereza Bělešová, Dana Rokyta, Veronika Bartošová, Sára Kokešová, Veronika Kachlová, Hana a Anna Františákovy.

Martina Janková je především známá jako brilantní mozartovská a barokní interpretka. Jako koncertní pěvkyně spolupracovala mj. s Berlínskou, Mnichovskou, Českou a Izraelskou Filharmonií, Gewandhaus Orchestrem Lipsko, RSO Frankfurt a Berlín a různými barokními ansámbly jako La Cetra Basel, La Scintilla Zürich, Collegium 1704, Bach Consort Wien a Concentus Musicus Wien například na festivalech: Baden-Baden, Lucerne Festival, Pražské jaro, barokních festivalech v Halle, Schwetzingenu, Melku a Styriarte v Grazu.

Martina Janková je vášnivou písňovou interpretkou a s recitály vystoupila v Londýnské Wigmore Hall, na Pražském jaru, Salcburském festivalu, Styriarte v Grazu, Rheingau festivalu, Musiques en Eté v Ženevě, v Curyšské opeře a Komorních večerech v Bazileji a v Bernu.

Barytonista Roman Hoza absolvoval brněnskou JAMU u doc. Šmukaře a roční stáž na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni ve třídě profesorky Margit Klaushofer. Zúčastnil se interpretačních kurzů Gabriely Beňačkové, Petera Dvorského, Jean-Paula Fouchécourta, Adama Plachetky ad.

Roman Hoza je laureátem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, soutěže Ad honorem Mozart, Mezinárodní soutěže komorní a duchovní hudby, držitelem ceny ředitele Národního divadla pro umělce do 35 let za sezónu 2016/17 a dalších.

Roman Hoza byl členem operního studia Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/Duisburg. Jako host se Roman Hoza již představil opernímu publiku ve Vídni, Lyonu, Salzburgu, Düsseldorfu, Duisburgu, Kolíně na Rýnem, Kaiserslauternu, Praze, Ostravě, Brně a dalších městech.

Klíčovou roli v jeho repertoáru hrají mozartovské a rossiniovské partie. Pravidelně vystupuje s nejvýraznějšími českými ansámbly specializujícími se na poučenou interpretaci staré hudby – Collegium 1704, Cappella Mariana, Czech Ensemble Baroque, Ensemble Inégal nebo Musica Florea. Je ve stálém angažmá v Národním divadle Brno a pravidelně hostuje v Národním divadle v Praze a Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám