Hlavní obsah

Ostravská galerie hostí Božskou hru, výstavu s 250 obrazy Jana Zrzavého

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě stě obrazů Jana Zrzavého se sešlo opět po osmdesáti letech v Krajské galerii v Ostravě, jež tuto výstavu připravila ve spolupráci s Národní galerii v Praze a s předními českými kunsthistoriky. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 12. prosince v 17 hodin v Domě umění v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Dům umění Ostrava. Jan Zrzavý: Božská hra. 12.12.2012

Článek

Ve středu 12. prosince bude v 17 hodin slavnostně zahájena výstava Jan Zrzavý: Božská hra v ostravském Domě umění. Výstavu uvedou kurátoři Lenka Bydžovská, Vojtěch Lahoda, Zuzana Novotná, Karel Srp a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Výstava přinese nový pohled na tvorbu i osobnost tohoto významného českého umělce. Expozice představí okolo 250 děl Jana Zrzavého ve všech sálech Domu umění, a to včetně běžně nedostupných prací ze soukromých sbírek.

Jan Zrzavý se narodil 5. října 1890 a zemřel 12. října 1977 v Praze. Byl malířem, grafikem, ilustrátorem, scénografem i literátem. Významně ovlivnil vývoj českého moderního umění 20. století.

Umělecká díla jsou tematicky rozdělena do 9 částí: Tváře, Melancholie, Podobenství, Rozkoš, Leonardo, Příběhy, Místa, Řecko a Tváře II. Na výstavě jsou prezentovány umělcovy malby, kresby i ilustrace.

"Výstava, kterou na míru všech sálů budovy Domu umění připravili přední čeští historikové umění, se uskuteční u příležitosti osmdesátiletého výročí umělcovy expozice v Ostravě. Spoluautorem výstavy je Národní galerie v Praze, která zapůjčila více než polovinu vystavených děl. Bez účasti Národní galerie v Praze bychom výstavu v takovéto podobě realizovat nemohli," konstatoval Jiří Jůza.

Autorem výstavy je Karel Srp. Odbornou spolupráce: Lenka Bydžovská, Vojtěch Lahoda, Zuzana Novotná. Architektem výstavy je Tomáš Svoboda.

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje doprovodné programy v podobě komentovaných prohlídek od ledna příštího roku. Expozici doplní také vzdělávací programy pro školy i veřejnost a interaktivní část nazvaná Pojďte si hrát s panem malířem Janem Zrzavým zaměřena na nejmenší návštěvníky.

Expozice věnovaná významnému českému umělci bude k vidění do 10. března 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám