Hlavní obsah

Ostravou projížděla tramvaj proti AIDS

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

Česká společnost AIDS pomoc spolu s Dopravním podnikem Ostrava si ve čtvrtek 29. listopadu připomněly Světový den boje proti AIDS, který připadá na 1. prosinec. Tramvaj vyjela ve 14 hodin ze zastávky Výstaviště a projela během odpoledne všemi páteřními tramvajovými tratěmi.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.11.2018 Tramvaj proti AIDS. Připraveni jsou studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Článek

Informativní a preventivní akci v České republice nejdéle pořádá Praha, kde letos probíhá již patnáctý ročník. V Ostravě vyjela Tramvaj proti AIDS po osmé.

V tramvaji byli připraveni studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity spolu s Ivou Teprovou a Markem Škrabalem z České společnosti AIDS pomoc. Martin Sobotka zastupoval Mezinárodní organizaci studentů mediků IFMSA - International Federation of Medical Students Associations.

Jak postupně do tramvaje, která v tomto případě jela zadarmo, nastupovali lidé, tak organizátoři akce vytrvale vysvětlovali nastupujícím do tramvaje, proč dnes tramvaj jede zadarmo a jaký je účel Světového dne boje proti AIDS. Lidé obdrželi propagační letáky o nemoci HIV/AIDS a rady, kde se mohou otestovat v případě potřeby. Ti, kteří přispěli do kasičky dobrovolný finanční obnos, obdrželi symbol Světového dne boje proti AIDS, červenou stužku. 

Státní zdravotní ústav vydal k Světovému dni boje proti AIDS tiskovou zprávu, kde mimo jiné konstatuje:

„V období od zahájení sledování infekce HIV, to je od 1. října 1985 do 31. října 2018, bylo v České republice celkově zjištěno 3338 případů HIV. Z toho občanů ČR 2524, rezidentů občanů z jiných států - 814.

Z tohoto čísla bylo 2872 mužů a 466 žen. U 625 z nich (510 mužů a 115 žen) došlo k rozvinutí onemocnění AIDS. Z 3338 pacientů již zemřelo 426. Z toho 297 na AIDS a 129 z jiné příčiny. 

Přestože data říkají, že od roku 2016 se vzrůst nových onemocnění zpomalil, je stav stále varovný. Je proto velmi důležité stále veřejnost o nebezpečí nakažení HIV informovat.”

Česká společnost AIDS pomoc (CSAP) je nezisková organizace působící v oblasti preventivních aktivit HIV-AIDS. Společnost byla založena 6. prosince 1989. 11. srpna 1999 společnost CSAP otevřela Dům Světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám