Hlavní obsah

Ostravou jezdila Tramvaj proti AIDS

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Tramvaj proti AIDS je součástí Světového dne boje proti AIDS. Je připravován již sedmým rokem Českou společností AIDS pomoc o. s., IFMSA.cz Ostrava, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity, Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje a Dopravním podnikem Ostrava a. s.

Foto: Josef Zajíc

V Ostravě jezdila Tramvaj proti AIDS. 1.12.2015 Vyjela ze zastávky, Výstaviště na Černé louce.

Článek

Speciální tramvaj proti AIDS vyjela v úterý 1. prosince ve 14 hodin od zastávky Výstaviště na Černé louce a postupně projela přes Mariánské Hory do Ostravy-Poruby až na smyčku tramvají Vřesinská. Po stejné trati jela zpět až na Hlavní nádraží v Ostravě. Tramvaj projela dále až k nádraží ČD Vítkovice a ukončila jízdu okolo 16. hodiny opět na Hlavním nádraží v Ostravě.

Celkem tramvaj projela 83 zastávkami. Ve všech studenti Obchodní akademie Ostrava-Poruba podávali zásadní informace o prevenci a problematice HIV/AIDS. Rozdávali informační letáky, preventivní materiály a kontakty na místa, kde se mohou lidé anonymně nechat vyšetřit.

V tramvaji byli přítomní lékaři Fakultní nemocnice Ostrava a Krajské hygienické stanice v Ostravě-Porubě. „Preventivní akci Tramvaj proti AIDS organizujeme proto, abychom v průběhu této jízdy apelovali na co nejvíce převážně mladých lidí a informovali je o problematice HIV/AIDS,” uvedla Kateřina Šindelová z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

„Situace je stále vážná, i když si mnozí lidé myslí, že nemoc ustupuje. Není to pravda. Od roku 1988 je v České republice evidováno 2540 lidí s diagnózou HIV pozitivní. Z nich 445 již onemocnělo AIDS. V Moravskoslezském kraji to je za stejné období 181 HIV pozitivních - z toho je 156 mužů a 25 žen. V roce 2015 do dnešního dne bylo diagnostikováno dalších 12 pozitivních, z toho 11 mužů,” dodala Kateřina Šindelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám