Hlavní obsah

Ostravak Ostravski ožije ve filmu natáčeném v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Produkční společnost Three Brothers s. r. o spolu s vydavatelstvím Repronis s. r. o. chystají klasickou filmovou komedii podle námětu internetového a knižního bestselleru Denik Ostravaka od stále anonymního, ale ve skutečnosti pravého Ostravaka Ostravskeho. Základna filmového štábu bude v DPB v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostravak ostravski ve filmu. 19.1.2014 .

Článek

Informace o chystaném filmu poskytl na tiskové konferenci v Ostravě Ing. Viktor Krištof, MBA., zástupce produkční společnosti Three Brothers Production. Představil ředitele Divadla Petra Bezruče Jiřího Krejčího, který umožnil štábu zázemí divadla pro další práci na filmu.

Své k připravovanému filmu řekli Jiří Němec, ředitel vydavatelství Repronis, a Lukáš Krečmer, kteří mají výhradní právo vydávat knihy Denik Ostravaka. Jsou jedni ze tří lidí, kteří znají osobně utajovaného autora Ostravaka ostravskeho. Vydavatelství Repronis vzniklo v roce 1991 a od roku 1996 se přes velkou žánrovou pestrost specializuje na literaturu spjatou tematicky či osobou s regionem Ostravska.

Představen byl i MgA. Vladislav Kučík, zkušený filmový scénárista, absolvent FAMU a autor řady scénáristických a knižních projektů. „Téměř před půl rokem se zrodil nápad natočit film na základě knih Denik Ostravaka. Po kladné reakci ředitele Repronisu se mi na stůl dostaly knihy tohoto ostravského autora. Po přečtení jsem si uvědomil, že z toho nebudu moci napsat scénář k filmu. Jde totiž o epické vyprávění ze života, s minimem přímé řeči. Literatura pro filmovou podobu musí být vždy upravena, především do atraktivního příběhu. Vyjadřovací prostředky filmu jsou jiné než psaný text. Nicméně jsem se s tím popral. Scénář je hotov. Je schválen i autorem, s kterým jsem se osobně seznámil a mohu říci, že jsme se i spřátelili,” uvedl Kučík.

Režisérem filmu bude David Kočar, který se podílel na filmu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. I on se podle vlastního vyjádření těší na další práci, která bude zprvu spočívat v hledání hlavního představitele, tedy Ostravaka Ostravskeho.

Tvůrci hledají vhodný typ chlapa okolo čtyřicítky, který bude tak trochu i vizuálně podobný tomu, jakého si čtenáři představují při čtení psaného textu. Zda půjde o profesionálního herce či neherce, tvůrci ještě přemýšlejí.

Bude dána možnost a příležitost běžným občanům, kteří budou mít „odvahu” se stát filmovými herci, zúčastnit se castingů a při troše štěstí být vybráni do jedné z epizodních či davových rolí, kterou předepisuje scénář.

Filmový štáb již v těchto chvílích hledá lokace, kde budou jednotlivé scény natáčeny. Časové rozmezí filmu je rozvrženo na 20 - 25 filmovacích dnů s předpokládaným rozpočtem 20 miliónů korun.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám