Hlavní obsah

Ostrava zveřejnila vítězný návrh ideového záměru na proměnu náměstí Msgre Šrámka

Novinky, Josef Zajíc

Letos v dubnu odstartovala architektonicko-urbanistická soutěž na revitalizaci veřejného prostou náměstí Msgre Šrámka, jemuž vévodí katedrála Božského Spasitele. Soutěžní návrhy byly shromážděny do 1. června. Vítězný návrh byl radními a zastupiteli města Ostravy schválen 13. června.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.7.2017 Architektonická soutěž - náměstí Msgre Šrámka. Pohled z Purkyňovy ulice.

Článek

Porotci vybrali vítězný, ideový návrh revitalizace veřejného prostoru náměstí Msgre Šrámka z dvaceti přihlášených řešení. Porota jako vítězný návrh označila práci architektů Martina Surovce z Prahy a Miroslavy Šešulové z Brna.

Vítěznou práci označili porotci jako nejzdařilejší řešení prostoru náměstí, kdy autoři citlivými zásahy, založenými na dvou jednoduchých principech, dosáhli omezení statické dopravy v místě i vytvoření tří prostorů přiléhající ke katedrále, navíc s vlastní charakteristickou identitou pro každý z nich.

Autoři, podle poroty, zároveň nalezli vhodné místo pro umístění uměleckého díla, které bude připomínat odkaz Monsignore Dr. Jana Šrámka. V jejich návrhu je také parkování podél jednosměrné komunikace a situační řád, který umocňuje důstojnost náměstí, jeho charakter a klid, zároveň ale nevylučuje možnost odpočinku nebo kulturní aktivity.

Porota se nad soutěžními návrhy sešla ve složení: primátor města Ostravy Tomáš Macura, radní města Lukáš Semerák, vedoucí odboru Útvaru hlavního architekta MMO Cyril Vltavský a dále nezávislí porotci - architekti Adam Gebrian, Tadeáš Goryczka, Ondřej Vysloužil a Martin Chválek.

2. místo: Kropac Architects s. r. o. Praha, MSc.Arch. Hana Petrik, Praha, Ing. arch. Martin Kropáč, Praha, Ing. arch. Hana Hučínová, Praha.

3. místo: Bc. Marek Vitášek, Valašské Meziříčí, Radka Komrsová, Klatovy.

V podmínkách soutěže bylo uvedeno, že autoři mají respektovat provozní potřeby katedrály Božského Spasitele a Divadla Jiřího Myrona, jehož rekonstrukce bude zahájena ještě v letošním roce.

Ústředním bodem náměstí Msgre Šrámka je katedrála Božského Spasitele, která byla stavěna v období 1883 - 1889 a vysvěcena 30. května 1889. Katedrálním kostelem se stala od zřízení ostravsko-opavské diecéze 30. května 1996. V září 2014 došlo k rozsáhlé rekonstrukci, která byla ukončena 22. listopadu 2015 slavnostním otevřením pro veřejnost.

Náměstí sousedí s významným kulturním a společenským stánkem Divadlem Jiří Myrona. Stavba budovy byla zahájena jako Národní dům v roce 1892. Slavnostně otevřena byla 16. a 17. června 1894. V roce 1954 dostala název Divadlo Jiřího Myrona. 6. prosince 1976 divadlo kompletně vyhořelo a bylo obnoveno 28. dubna 1986.

Divadlo Jiřího Myrona čeká další rekonstrukce, kromě jeviště, divadelního sálu také kavárna, pasáž, nová zkušebna, baletní sál a ubytovny. Rekonstrukce má být ukončena k zahájení divadelní sezóny 2018/2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám