Hlavní obsah

Ostrava zavalená odpady? To se o Vánocích nestane, popeláři opět vyjíždějí

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě bude odpad svážen i během vánočních svátků, sběrné dvory budou mít omezený provoz. Svoz stromků společnost OZO Ostrava odstartuje v pondělí 7. ledna.

Foto: archiv OZO Ostrava
Článek

Svoz odpadu nebude v Ostravě přerušen ani v období Vánoc. „Na Štědrý den a také o vánočních svátcích, tedy 25. a 26. prosince, přijedou vozy OZO Ostrava pro odpad podle standardního harmonogramu. Stejné to bude i 31. prosince. Tradiční volno budou ostravští popeláři mít 1. ledna 2019, v následujících dnech prvního týdne nového roku pak bude svoz odpadu o den posunut: úterní svozy v obvodech a obcích proběhnou až ve středu, středeční ve čtvrtek a tak dále, až do soboty. To je podstatná informace zejména pro občany, kteří mají popelnici u rodinného domu a jsou zvyklí ji v určitý den přichystat k vyprázdnění,“ informovala Vladimíra Karasová, tisková mluvčí společnosti OZO Ostrava.

A poznamenala, že o vánočních svátcích, kdy se lidé častěji navštěvují, bývá ještě větší problém se špatně zaparkovanými vozidly než v jiných dnech roku. „Byli bychom rádi, kdyby občané neparkovali před kontejnery. Pokud se k nim se svozovou technikou nedostaneme, těžko můžeme zaručit, že budou včas vyprázdněny.“

V Ostravě budou podle jejích slov 24., 25. a 26. prosince uzavřeny sběrné dvory a 31. prosince budou otevřeny jen velké sběrné dvory v Kunčicích, Zábřehu, Porubě a Přívozu, a to od 8 do14 hodin.

„Mezi svátky bude ve všech sběrných dvorech otevřeno podle provozní doby a na Nový rok, tedy 1. ledna 2019, budou všechny uzavřeny,“ doplnila Vladimíra Karasová a dodala ještě jednu důležitou a s Vánocemi úzce spojenou informaci.

„V souladu s tradicí, kdy odstrojování vánočních stromků začíná v den svátku Tří králů, zahájí společnost OZO Ostrava jejich odvoz hned v nejbližší možný pracovní den, tedy v pondělí 7. ledna.  Od tohoto dne mohou Ostravané odkládat stromky vedle kontejnerových stanovišť na směsný odpad o objemu 1 100 litrů. Svoz vánočních stromků pak bude pokračovat po čtyři týdny podle předem stanoveného harmonogramu, což znamená, že konkrétně na ostravská sídliště přijede svozové auto pro stromečky na jedno místo celkem čtyřikrát,“ upřesnila s tím, že svoz stromečků se netýká obyvatel rodinných domů a ani menších bytových domů v centru města, kde stojí popelnice uvnitř bloků ve dvorech, kam svozové auto vzhledem ke svým rozměrům neprojede. Lidé z těchto oblastí mohou stromky odkládat v ostravských sběrných dvorech.

Další informace jsou uvedeny na webových stránkách www.ozoostrava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám