Hlavní obsah

Ostrava vyhlásila 25. ročník soutěže o nejlepší Stavbu roku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava podporuje kvalitní architekturu také prostřednictvím soutěže Stavba roku. Soutěž má v Ostravě dlouholetou tradici. Letos byl vyhlášen její 25. ročník. Ostrava již od roku 1994 vybírá a oceňuje stavby, které byly v hodnoceném období dokončeny nebo rekonstruovány na území města.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava vyhlásila 25. ročník soutěže o nejlepší Stavbu roku. První oceněná stavba: Čs. obchodní banka na Hollarově ulici. 1994

Článek

V letošním roce se změnil název Dům roku na Stavba roku.

Soutěží v ní investoři novostaveb nebo rekonstrukcí budov a veřejných prostor. V tomto ročníku se jedná o stavby, které byly dokončeny od 1. ledna 2017 do 31. prvního prosince 2018.

Zájemci o účast v soutěži mohou své přihlášky odevzdat na podatelně Magistrátu města Ostravy nebo zasláním poštovní zásilky. Všechny informace o soutěži včetně podmínek i její historie jsou zveřejněny na: http//fajnova.cz/projekt/ostravska-stavba-roku/.

„Město Ostrava letos přišlo s podstatnou novinkou. Nově se o ocenění mohou ucházet autoři úprav veřejného prostoru, který byl v minulosti opomíjen. Právě veřejný prostor dotváří charakter města, obyvatelům přináší oddechové zóny a příjemná místa pro trávení volného času. Věříme, že se této změně rozšíří portfolio účastníků v soutěži,” uvedla Zuzana Bajgarová, náměstkyně ostravského primátora.

Vyhlášena bude Stavba roku 2018. S udělením titulu je spojeno finanční ohodnocení ve výši 300 tisíc korun a udělení bronzové plakety. V pořadí druhé vyhodnocené dílo obdrží odměnu ve výši 150 tisíc korun. O svém favoritovi bude znovu rozhodovat veřejnost. Webová stránka bude spuštěna 4. dubna. Stavba s největším počtem hlasů získá cenu veřejnosti, která není spojena s finančním ohodnocením.

„Oceněné budovy za uplynulých 25 let jsou skvělou přehlídkou moderní architektury. Město Ostrava tak navazuje na prvorepublikovou tradici, kdy stavitelé zapojili do výstavby obchodních domů, vil i nájemních domů přední české architekty té doby, například Karla Kotase, Ericha Mendelsohna, Josefa Gočára, Lubomíra Šlapetu, Františka Divíška, Jana Jírovce, Arnošta Kornera nebo Bohumíra Čermáka. Ti všichni přinesli do města zajímavou architekturu, nová řešení budov a vytvořili kontrast ke klasickým stavbám ze začátku 20. století,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Dosavadní vítězové soutěže Ostravský dům roku:

1994 - první ocenění: Čs. obchodní banka na Hollarově ulici, 1995 - Administrativní budova firmy ICEC na Sokol. třídě, 1996 - Integrovaný dům v centru Ostravy, 1997 -Finanční úřad v Ostravě-Jih, 1998 - Dostavba zimního stadionu SAREZA v Porubě, 1999 - Divadlo loutek Ostrava, 2000 - Národní divadlo moravskoslezské, 2001 - Cestovní centrum Fischer, 2002 - Dům knihy Librex, 2003 - Multifunkční budova I. Vědecko-technologického parku v Porubě, 2004 - Administrativní a provozní budova Liftcomp v Porubě, 2005 - Sídlo a výrobní základna spol. Merko CZ v Hrabové, 2006 - Administrativní a skladový objekt spol. BEXTRA ve Vítkovicích, 2007 - Rekonstrukce nádraží a přednádražního prostoru ve Svinově, 2008 - Hotel Park Inn v Moravské Ostravě, 2009 - Polyfunkční dům Elstav, Vítkovice, 2010 - Dům soc. služeb Petřkovice, 2011 - Alternativní scéna DLO, 2012 - Aula Gong Dolní Vítkovice, 2013 - Budova Concept House, Poruba, 2014 - Svět techniky Dolní Vítkovice, 2015 - Hudební klub Heligonka, 2016 - Atletická hala Vítkovice, 2017 - titul nebyl udělen.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám