Hlavní obsah

Ostrava vydala pamětní medaile k 750. výročí první zmínky o městě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračují celoroční oslavy města, které souvisí s první zmínkou o Ostravě před 750 lety v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku. K akcím, knihám a známkám nyní přibylo symbolických 750 kusů pamětních medailí vyrobených ve dvou velikostech. Prodávají se v pobočkách Ostravského informačního servisu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.8.2017 Ostrava vydala pamětní mince k 750. výročí města.

Článek

Ostravská medaile je číslovaná a ražená z mincovního stříbra o ryzosti Ag 999/1000. V prodeji jsou ve dvou velikostech o průměru 50 a 30 mm za 1999 a 999 korun. Limitovaná sběratelská edice byla vyrobena v Pražské mincovně.

„Jako možného autora jsme oslovili jednoho z nejlepších a nejuznávanějších českých medailérů Vladimíra Pavlicu, který žije v Hošťálkovicích v jednom z ostravských městských obvodů. Nabídku přijal a vyrobil návrh, který odpovídal našim představám. Pamětní medaili považuji za důstojnou připomínku takovéto historické události,” řekl při prezentaci pamětních medailí primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Akademický malíř Vladimír Pavlica (nar. 3. 8. 1945) je autorem zřejmě nejkrásnější a numismaticky nejvíce ceněné ražby porevoluční pamětní mince - zlaté desetitisícikoruny k 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu, kterou vydala Česká národní banka v roce 2013 při slavnostní emisi na Velehradě. 

„U medaile k 750. výročí Ostravy jsem zvažoval několik variant a vytvořil jsem desítky skic. Ostrava má tolik zajímavých objektů a témat, které by si zasloužily, aby se objevily na medaili. Ostrava, to je průmysl s hutěmi a odcházejícím hornictvím, stále připomínaným díky těžebním věžím, chemickými závody, ale i kultura, sport, školství a mnoho dalšího. To vše tvoří Ostravu a její historii. Bylo těžké vybrat to nejdůležitější. V přehršli témat jsem nakonec vybral jednoduchou a čistou variantu s dominantou Novou radnicí a znak města," vysvětlil průběh vzniku medailí autor Vladimír Pavlica.

Podle jeho slov práce na vytvoření jedné strany mince nebo medaile trvá přibližně měsíc. Medailér vytvoří sérii kreseb, poté je na řadě model, který má v průměru 20 centimetrů. Na podložce o tomto průměru začne vytvářet podobu budoucí medaile.

Výsledek odlije do sádry a nastává další část práce. V sádře cizeluje písmo a velký reliéf, aby nepřesahoval výšku 1,8 milimetru. Vytváří a retušuje až pět pozitivů a negativů sádrových odlitků jedné mince. Sádrový model předá do mincovny, kde z něj na pantografu převedou originál do potřebného rozměru a vytvoří razidlo. Mincovna připraví polotovar mince - tzv. střížek a do něj razidlem vyrazí podobu mince nebo medaile. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám