Hlavní obsah

Ostrava uvidí Sen noci svatojánské v režii Petra Gábora a s hudbou Vladimíra Franze

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější komedie Williama Shakespeara Sen noci svatojánské bude mít ve čtvrtek 11. dubna premiéru v Národním divadle moravskoslezském. Režisérem je Peter Gábor, který má za sebou už několik Shakespearových her a jenž i tentokrát zvolil překlad Martina Hilského.

Foto: archiv NDM Ostrava

František Strnad a Renáta Klemensová.

Článek

Největší dramatik všech dob v ní rozehrává situaci s několika nedorozuměními, která se přes dobrou vůli protagonistů zamotává čím dál víc. "Zázraky magické letní noci vám polechtají bránice a až se i s našimi hrdiny z čarovného opojení probudíte, dáte možná své vlastní životy do pořádku. Vždyť skutečná noc odchodem z divadla teprve začíná," říkají s nadsázkou tvůrci, k nimž paří dramaturgyně Klára Špičková, autorka scény i kostýmů Katarína Holková, choreograf Tomáš Krivošík či autor hudby Vladimír Franz.

"Shakespeare obsadil do hlavní role LÁSKU, a ta nás přece provází po celý život. Rodíme se z lásky, z lásky jsme někdy celí úplně bez sebe, Shakespeare dokonce říká, že i nenávist je jen láska v přestrojení. Milujeme a hlavně toužíme milovat a být milováni. A když se tohle všechno spojí do bláznivé noci plné zázraků a připlete se k tomu ještě partička řemeslníků-herců, jsme jako v opojení, ve kterém dostávají prostor naše nejskrytější touhy a představy," uvedl Peter Gábor.   

Magickou atmosféru inscenace umocňuje výprava se světélkujícími efekty. "Scénografie je postavená na fragmentech, které se v kouzlení se stíny otáčejí a pulzují v otevřeném prostoru. Na scéně jsem použila linky jako rastr do kruhu, něco jako halucinogenní kino. Jde o větvení stínů a větvené clony barev, jejichž spletitost pak tvoří les. Na točně je namalovaná mandala, která vynikne jen při UV osvětlení. Je to jakýsi pořádek, který bude narušen poté, co uvidíme milenecké orgie, které se odehrávají na bonbónu, v listí a ve vyschlém jezírku. A proč právě temná modrá? Modrá je symbolem rozjímání a modlitby," vysvětlila scénografka a kostýmní výtvarnice Katarína Holková.

"Tématem oděvu je hédonismus spojený s individuálností, u kostýmů, inspirovaných knihou Magie barev, jsem chtěla dosáhnout bláznivosti a karnevalovosti. Každý herec má své fyzické danosti, kterým se přizpůsobuje zbarvení. Inspirovaly mě také květy jako afrodiziaka, která podporují milostnou touhu. Možná je celá hra jen cestováním ve spánku, víly uhlazují cestičky lásky, spojují a věští zamilovaným jejich osudy. Jejich setkání může být takovým malým sabatem. Nasvítíme mlhu a možná bude les nakonec jen opuštěným divadlem s odloženými kulisami," dodala Katarína Holková.

V hlavních rolích kouzelné alžbětinské komedie se představí Aleš Bílík / Ivan Dejmal, Igor Orozovič, Veronika Lazorčáková, Petra Lorencová, Vladimír Čapka, Tomáš Jirman, Lada Bělašková, Libor Olma, Vladimír Polák, Robert Finta, Marcel Školout, Jaroslav Rusnák, Ondřej Malý, František Strnad, Pavlína Kafková, Renáta Klemensová, Marie Logojdová a další.

Premiéra inscenace Sen noci svatojánské proběhne v Divadle Jiřího Myrona ve čtvrtek 11. dubna od 18.30 hodin, první repríza je stanovena na sobotu 13. dubna ve stejném čase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám