Hlavní obsah

Ostrava řeší problém bezdomovectví, má připraven Zimní program

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava v souvislosti s problematikou bezdomovectví dlouhodobě podporuje nestátní neziskové organizace a má vytvořenou komplexní síť sociálních služeb. Každoročně začátkem zimy startuje Zimní program. Ten je spuštěn v případě nepříznivého počasí, kdy noční teploty klesnou po nulu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.11.2017 Problematika bezdomovectví a Zimní program města Ostravy. Ilustrační foto

Článek

Organizace poskytující sociální služby navyšují kapacity, aby pokryly aktuální potřebu klientů. Intenzivnější je také terénní sociální práce, při níž sociální pracovníci vyjíždějí do lokalit s větší koncentrací bezdomovců. Poskytují jim poradenství a odkazují klienty na organizace, kde mohou získat teplé jídlo, nápoje, deky či přenocovat.

Podle informací sociálního odboru ostravského magistrátu se počet bezdomovců žijících na území města výrazně nemění. Počet tak zvaných zjevných bezdomovců je odhadován na zhruba 900 osob.

Z toho počtu se asi polovina zdržuje v zařízeních, která poskytují sociální služby, a druhá polovina bezdomovců žije mimo zařízení - pobývá na ulicích a v lesních či příměstských prostorách. V zimním období se pochopitelně zájem nabízených služeb zvyšuje.

„V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech, z toho 164 pro muže a 249 pro ženy, respektive pro ženy s dětmi. Jejich kapacita je převážně naplněna. Bezdomovci mohou dále využívat noclehárny s kapacitou 120 míst, nízkoprahová centra, kde je 125 míst, a domovy se zvláštním režimem - Domov Přístav I. s kapacitou 85 míst,” uvedl Michal Mariánek, náměstek primátora města Ostravy, řídící odbor sociální péče a zdravotnicví.

„Dalším zařízením zajišťujícím pomoc bezdomovcům se specifickými potřebami je domov se zvláštním režimem Domov Přístav II., který má kapacitu 29 míst. V rámci Zimního programu jsou uvedené kapacity v celkovém počtu 734 míst rozšířeny o 54 lůžek a 120 tzv. volných židlí. V současnosti jsou kapacity zařízení dostačující vzhledem k tomu, že mnozí bezdomovci nemají o nabízené služby zájem,” dodal Michal Mariánek.

Finanční podpora města Ostravy na provoz zimního programu pro rok 2017 byla stanovena na 250 000 korun. Část finančních prostředků na rok 2017 byla vyčerpána v začátku roku. Do konce roku 2017 zbývá vyčerpat asi 80 tisíc korun.

Mezi poskytovatele sociálních služeb, kteří se věnují problematice bezdomovectví, patří: Armáda spásy v ČR, Charita Ostrava, Diakonie ČCE, Centrum sociálních služeb Ostrava, o.p.s., Centrum sociálních služeb Poruba, p.o., Nová Šance, z.s., Služby Dobrého Pastýře. Zimnímu programu se věnují první dva uvedení poskytovatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám