Hlavní obsah

Ostrava opět besedovala s Ladislavem Špačkem

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Domě knihy Knihcentra Ostrava na Smetanově náměstí fanoušci v úterý 20. května nadšeně přivítali Ladislava Špačka na besedě o jeho nové knize Tereza - Etiketa pro dívky.

Foto: Josef Zajíc

Ladislav Špaček v Ostravě 20.5.2014

Článek

PhDr. Ladislav Špaček (1949) se narodil v Ostravě. Prostředí Ostravska a okolí důvěrně zná. Zde prožil své mládí, vystudoval první vysokou školu Pedagogickou fakultu v Ostravě a v regionu prožíval svá první učitelská léta. Po odchodu zpět do Prahy, kde původně jeho rodiče bydleli, vystudoval druhou vysokou školu Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

Působil jako novinář, moderátor, vysokoškolský pedagog a jedenáct let prožil jako tiskový mluvčí prezidenta České republiky Václava Havla. To co zažil, viděl a předevšíim se musel naučit, předává veřejnosti v podobě společenské vědy etikety. O svém osobním a profesním životě "na Hradě" napsal knihu Deset let s Václavem Havlem.

O etiketě napsal dalších 13 knih, ve kterých moderním a vstřícným způsobem naznačuje, jak by se lidé měli chovat k sobě samým a při různých společenských příležitostech.

Hlavní devíza Ladislava Špačka je v tom, že při svých radách lidem naznačuje. Nekárá, nenutí, protože jak sám říká: „Lidé musí nejen vědět, co mají dělat. Oni to musí také činit. Dobrovolně, protože pochopili, že jsou to právě oni, kteří se při společenském setkávání svým chováním odhalují. Slušnost je člověku vrozená. Zdvořilosti - té se musíme celý život učit.”

Knihy, které Ladislav Špaček napsal o etiketě, se dají rozdělit na část profesní. Tedy jak se chovat v různých situacích. Například: Business etiketa a komunikace, Nová velká kniha etikety, Malá kniha etikety pro manažery a další. Pak jsou tu knihy rodinné, zaměřené na etiketu pro různé věkové kategorie lidí. Začíná právě pro ty nejmenší: Dědečku vyprávěj, Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole!, Slon v porcelánu.

Při úterní besedě představil novou knihu Tereza. Tereza a Tomáš, to jsou nejčastější jména, která v současné době dávají rodiče svým dětem.

„Kniha pro dívky ve věku od patnácti let a výše byla náročná. Nejde o výčet pravidel, co a jak, kdy a při jaké příležitosti má dívenka dělat. Napsal jsem příběh o první lásce slečny Terezy, která se seznámí s chlapcem prostřednictvím facebooku. Svěří se svým přátelům, kteří ji radí, jak a co má dělat, co má napsat a jak se má chovat na prvním skutečném setkání. Dívenka přijímá různé rady přítel i od zkušenější Lady, ale nakonec je to ona, která se musí rozhodnout,” prozradil autor část příběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám