Hlavní obsah

Ostrava bude hostit Olympijský festival

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu se sešli zástupci Českého olympijského výboru, Moravskoslezského kraje a města Ostravy, aby informovali o tom, že v rámci letní olympiády v Tokiu v období od 14. července do 9. srpna 2020 se bude v Ostravě konat Olympijský festival.

Foto: Josef Zajíc

V Ostravě bude Olympijský festival.

Článek

Informační schůzku v ostravské Loděnici pod hradem, která sídlí u soutoku řeky Ostravice a řeky Lučiny, moderovala Žaneta Peřinová z České televize, která představila předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, primátora města Ostravy Tomáše Macuru, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislava Folwarczneho a vynikajícího krasobruslaře Tomáše Vernera.

„Ostrava je městem sportu. To je nezpochybnitelné. Jsme rádi, že máme u Českého olympijkého výboru důvěru, Ostrava tak bude v rámci letních olympijských her Olympijský festival organizovat již potřetí. Stalo se tak již v rámci LOH v Rio de Janeiru 2016, v rámci ZOH v Pchjongčchangu 2018 a také při příležitosti LOH v Tokiu v roce 2020,” uvedl primátor Tomáš Macura.

Festival nabídne přehlídku 50 sportovních odvětví. Na olympiádě budou světoví mistři sportu bojovat ve dvaceti sportech, dalších třicet neolympijských sportů návštěvníci Olympijského festivalu nejen uvidí, ale budou si moci i vyzkoušet.

„Spolu s městem Ostravou a Středisky volného času uspořádáme turnusy příměstských táborů. Ty se v Ostravě běžně pořádají, ale dva z nich budeme věnovat sportu. Prozatím je k dispozici 400 míst pro děti školního věku, které se něco dozví o olympijských sportech, samy si je vyzkoušejí pod vedením zkušených instruktorů, trenérů a vedoucích. Spolupracujeme se zástupci Sokola, kteří se budou věnovat seniorům. Podle primátora Tomáše Macury bude jeden den ze 17denního sportovního maratonu věnován jen seniorům,” sdělil Jiří Kejval.

Tomáš Verner předvedl chladící vestu, kterou budou moci sportovci v Tokiu používat. „Je třeba si uvědomit, že v průběhu olympiády v Tokiu bude možná více než 35 stupňů Celsia a asi 85procentní vlhkost vzduchu. Taková vesta se bude hodit i mnohým rozhodčím, pořadatelům a vedoucím,” řekl Tomáš Verner.

Olympijský festival se bude konat v Ostravě na Černé louce, tedy jako v roce 2016, a také v areálu Loděnice pod hradem a na řece Ostravici.

„V rámci festivalu budou dva víkendy věnovány atletice, a to na stadionu v Třinci, a vodním sportům na přehradě Slezské Hartě,” doplnil Stanislav Folwarczny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám