Hlavní obsah

OST-RA-VAR se opět hlásí o slovo. A je plnoletý

Novinky, Josef Zajíc

Již poosmnácté zvou ostravská činoherní divadla odborníky, pedagogy, kulturní redaktory a praktické divadelníky, stejně jako studenty vysokých divadelních škol, na Festival ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR, který se uskuteční od středy 26. do neděle 30. listopadu.

Foto: Radovan Šťastný, NDM

OST-RA-VAR 2014: Z inscenace Večeře: zleva: R.Klemensová,D.Viktora,V. Polák

Článek

Smyslem festivalu je účastníkům v několika dnech nabídnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok. Své názory na uvedené inscenace pak mohou zúčastnění vyjevit na seminářích, jichž se účastní divadelní kritikové a teoretikové, studenti divadelní vědy a samozřejmě inscenátoři a herci jednotlivých představení.

Národní divadlo moravskoslezské si pro diváky připravilo dramatizace cenami ověnčeného bestselleru Večeře nizozemského spisovatele Hermana Kocha, představení komorní inscenace o chlapci s Aspergerovým syndromem Podivný případ se psem, původní hru z Hlučínska z pera Davida Jařaba Za vodou ( Dokud nás smrt...), nejčernější alžbětinskou tragédii Macbeth v progresivní režii Rastislava Balleka a poetické Hrabalovy Postřižiny.

Divadlo Petra Bezruče uvede nejslavnější hru průkopníka absurdního dramatu Samuela Becketta Čekání na Godota, českou premiéru hry německé spisovatelky a dramatičky Felicie Zellerové Klub outsiederů a "paralyzující triller" Petrolejové lampy.

V Komorní scéně Aréna návštěvníci neuniknou Ibsenovým Přízrakům, ďábel bude nablízku v inscenaci Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši a pod kůži se dostanou Bílý muž a Rudá tvář.

Hostem festivalu bude opět Bílé divadlo, které nově doplní studenti 4. ročníku herectví Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia Ostrava.

Součásti festivalu budou semináře, které se uskuteční v sále Komorní scény Aréna, v klubu Divadla Petra Bezruče a v klubu Divadla Jiřího Myrona.

Akci pořádá činoherní soubor NDM ve spolupráci s Komorní scénou Aréna a Divadelní společností Petra Bezruče za finační podpory statutárního města Ostrava a Ministerstva kultury ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám