Hlavní obsah

Osmý ročník tanečního mezinárodního festivalu Arabesque rozvířil Mladou Boleslav

Novinky, Eva Shareefa

Do Mladé Boleslavi se v termínu 23. až 25. března sjeli na taneční soutěž, na semináře a hlavně na Galashow hudebníci a tanečnice z České republiky, Francie, Slovenska, Polska, Rakouska a Ruska.

Foto: Eva Shareefa

Eva Shareefa a Gamar Drummers

Článek

Festival Arabesque se soustředí na umění tanců orientálních, tribal dance, indických tanců a flamenka. A také na výtvarné umění. Každoročně se koná  výtvarná soutěž pro děti i pro dospělé s tématy souvisejícími s tancem a uměním. Letos to byl ornament pro děti a Arabesque póza pro dospělé umělce. 

Zlatým hřebem celého festivalu byla Galashow tance a živé hudby. Taneční a hudební hvězdy zaujaly publikum Galashow i samotné tanečnice na seminářích tance.

Poprvé se v České republice představila tanečnice a choreografka Katerina Joumana z Ruska, nyní žijící ve Vídni, tanečnice a lektorka Lucia Danse z Montpellier, Elzbieta Eisenblatter a její škola tance Tierra Flamenca z Boleslawiece a Jelenie Góry. Druhým rokem hostil festival Arabesque tanečnici a lektorku Olgu Wardu z Ruska, která nyní žije v Českých Budějovicích. Všichni si pochvalovali mladoboleslavské publikum, které nešetřilo aplausem i nadšením. 

V sobotní mezinárodní taneční soutěži bylo celkem 77 startů v 14 tanečních kategoriích. Např. sólo a skupiny klasického orientálního tance, folklorního orientálního tance a stylu fantasy oriental fusion. Dětské a dospělé duety soutěžily s orientálním tancem bez rozlišení dalšího stylu, s omezením věku do 18 let a nad 18 let. 

V Mladé Boleslavi se umístil, v silné taneční konkurenci, na 3. místě taneční duet Lída Hájková a Pavla Veselá z taneční školy Shareefa Mladá Boleslav. Dámy tančily sambu bellydance. 

Na 1. místě se umístila v sólovém orientálním tanci Adéla Novotná z Mladé Boleslavi. A na 1. místě v dětském duetu se umístilo duo Lamia, také z Mladé Boleslavi. Na 2. místě se umístila skupina Shareefa Arabesque s folklorním tancem baladi, na 1. místě skupina folklorního tance saidi s hůlkou Basma Znojmo.

Ve skupinovém tanci klasickém se na 1. místě umístila skupina Warda z Vyškova.  V dětském skupinovém klasickém orientálním tanci se na 1. místě umístila skupina Raks Sultánky ze Svobody nad Úpou. Z dospělých tanečnic se v sólovém tanci de luxe do 36 let umístila Milana Melniková z Prahy. V dospělém duetu royal se umístila na 1. místě v kategorii nad 36 let Kateřina Borovcová z Pardubic

Porota 8. ročníku mezinárodní taneční soutěžní přehlídka v Mladé Boleslavi: Katerina Joumana, Lucia Danse, Olga Warda, Jana Layan Tipplová.

Další výsledky 8. ročníku mezinárodní taneční soutěže jsou na webu festivalu, www.festival-arabesque.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám