Hlavní obsah

Osm zámků, které byste měli příští rok určitě navštívit

Novinky, Vratislav Konečný

Málokterá země má na tolik hradů a zámků jako Česká republika. Patřičně se jimi chlubíme, i když jsme jich dokázali také abnormální množství zdevastovat. Jsou zámky notoricky známé, kde je návštěvnost na samé hranici únosnosti.

Foto: Vratislav Konečný

Zákupy, Ferdinand Dobrotivý se tu cítil velmi dobře, pro manželku byl jako velké hravé dítě

Článek

Pak jsou neobjevené skvosty, které jsme ještě nestačili svou přízní postihnout. Nabízíme nezávaznou osmičku, která za to rozhodně stojí.

Zákupy, panství dvou Ferdinandů

Půvabný severočeský zámek s rozsáhlým anglickým parkem a terasovitou barokní zahradou, který se teprve v poslední době dává „dokupy.“ Oblíbené sídlo rakouského císaře a posledního Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky císařovny Marie Anny. Sídlo patřilo Habsburkům, svatbu na zapřenou tu měli arcivévoda Ferdinand d´Este a Žofie Chotková.

Manětín, barokní kamenná obrazárna

Po válce devastovaný, na byty rozparcelovaný manětínský zámek mecenášů umění hrabat Lažanských, je jedním z nejhezčích západočeských zámků. Ve městě vás překvapí množství barokních soch. Po dlouholeté rekonstrukci nabízí  zámek nádherné interiéry. Představují život šlechty v minulém století.

Nebílovy unikly zbourání na poslední chvíli

Nezájem a devastace je uvrhly na pokraj zkázy. Nádherná vila vídeňského architekta Johanna Lucase von Hildebrandta postavená pro Černíny z Chudenic, význačné české šlechty, slouží po nákladné  rekonstrukci i jako koncertní a výstavní objekt.

Náchod, klíč k Zemské bráně

Původní hrad přestavěný Smiřickými na renesanční zámek. Stojí na bývalé obchodní stezce, hlídal takzvanou branku do českého Království. Má rozsáhlé sbírky nástěnných tapisérií, zbraní, mobiliáře, bydlela tu i Kateřina Vilemína Zaháňská, známá z Babičky B. Němcové. Žijí tu medvědi Ludvík a Dáša.

V Bučovicích skáčou po stropě zajíci

Kromě zaječí alegorie na stěnách má nádherný  moravský zámek k prohlížení mnohem více. Interiéry ohromují výmalbou. Monumentální vilu postavili pro vynikajícího znalce koní, sběratele a mecenáše umění Jana Šemberu Černohorského. Klenbu arkádového nádvoří podpírá 90 sloupů. K zámku přiléhá rozlehlá zahrada.   

Nejmladším českým zámkem je Velké Březno

Honosnou vilu postavili v letech 1843-1845 pro tehdejšího nejvyššího purkrabího Českého království, hraběte Karla Chotka z Chotkova a Vojnína. Jeden z nejvýznamnějších politiků se zasloužil o rozvoj Čech, byl nazýván Otcem vlasti. Právem zasloužil se o rozvoj průmyslu i zemědělství.

Slatiňany, vzhůru do sedel

Auersperské sídlo s rozsáhlým parkem je význačným hippologickým muzeem s mnoha zajímavými exponáty, zaměřenými hlavně na dostihový  sport. V expozici uvidíte nejen jak se žilo šlechtě, ale i  personálu: kuchařkám, podkoním, úřednictvu.

Na Kunštátě zřejmě vymyslel Jiří z Poděbrad svou protimusulmanskou unii

Po válce byl v zámku mobilizační sklad ministerstva vnitra. Jako většina objektů byl po únoru 1948 rozvrácen dělnickou třídou. Sídlo jednoho z nejmocnějších moravských rodů, který dal zemi husitského krále. Jiří z Kunštátu a Poděbrad chtěl vytvořit jednotnou evropskou koalici proti musulmanskému nebezpečí, které hrozilo Evropě. Panovníci se ale báli, že by to byla koncentrovaná moc, tak z toho nic nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám