Hlavní obsah

Oslavy osvobození v Plzni byly letos skromnější, k vidění toho bylo i tak dost

Novinky, Marek Velebný

Letošní oslavy osvobození v Plzni byly organizovány v trochu skromnějším duchu. Kulturní a doprovodné programy se více konaly v prostoru bývalého Výstaviště, ale i přesto jsou jednou z nejvýznamnějších akcí konaných v Plzni

Foto: Marek Velebný

V amfiteátru u Plazy

Článek

Tento rok jako v minulých letech byly hlavní událostí začátku května v Plzni Oslavy osvobození. Letos bylo již předznamenáváno, že budou skromnější.

Oficiálnější části programu se uskutečnily u památníků a na víkend 7. a 8. května zůstal tradiční průvod Convoy of Liberty, přehlídka historických vojenských vozidel Military car klubu, koncerty a vojenská ležení, ukázky zbraní a vojenských vozidel.

Letos se doprovodný program slavností kromě náměstí Republiky, proluky, Pattonova muzea a přilehlé Pobřežní ulice konal hlavně v prostorech bývalého Výstaviště, tj. na amfiteátru OC Plaza. Za řekou v prostoru bývalého Výstaviště bylo několik vojenských táborů wehrmachtu, US Army a také její 2. pěší divize Indianhead.

K vidění zde byly stanové tábory, ukázky zbraní a výstroje, kulometné hnízdo, obrněná vozidla, střelnice apod. Byl tu program pro děti, představili se skauti, k vidění byla i ukázka práce státní i městské policie.

V amfiteátru OC Plaza na improvizovaném pódiu se konala vystoupení hudebních skupin jako např. Alternativa, Košík band, Aftersix, Strašlivá podívaná, The Shower, MHS, Slepá kolej, The Storm, Flashback, Frýda a comp., zazpíval Míša Leicht.

Mezi hudbou byly komentované ukázky zbraní a výzbroje jednotlivých armád a také soutěž pro mládež s názvem Osvoboď si Plzeň. Nechyběla ukázka moderních zbraní, výstroje a výzbroje, jaké jsou například v zahraničních vojenských misích. O program u OC Plaza se organizačně zasloužil hlavně provozovatel A.C.W. Saloonu Miki Kindl.

V sobotu na náměstí Republiky zahráli a zazpívali např. Taxmeni, Blue Mates a Honza Vyčítal s Greenhorns. Taxmeni se objevili a vystoupili již v pátek v A.C.W.Saloonu, kde i v sobotu pokračoval program dlouho do noci po skončení koncertů u Plazy.

Atmosféru dobové ulice z května 1945 mohli návštěvníci vychutnal v proluce v Křižíkových sadech.

Reklama

Výběr článků

Načítám