Hlavní obsah

Oslavte konec žní Dožínkami hraběte Chotka na zámku Veltrusy

Novinky, Barbora Frindová

V sobotu 12. srpna od 10:00 do 17:00 se na státním zámku Veltrusy bude konat tradiční letní akce s názvem Dožínky hraběte Chotka. Návštěvníci se přenesou do dob našich předků společně s povozem taženým zámeckými koňmi a krojovaným průvodem, který den završí předáním dožínkového věnce.

Foto: Jan Kadeřábek

Dožínky na zámku Veltrusy v roce 2016.

Článek

Zámecká zásobní zahrada se vždy celé týdny před dožínkami připravuje, upravuje a rozkvétá. Letos tu nově uvidíte bylinkové záhony. Již několikátým rokem však zahrada na jeden den ožije slavností konce žní.

Na dožínkách musí být živo a veselo, o to se postarají nejen hudebníci z Vranovanky, ale i divadlo Pruhované panenky s představením Kuchyňská skříň nebo třeba klaun a žonglér Lukáš Vláčil. Polní práce a pečení chlebové placky si můžete vyzkoušet na několika praktických i naučných stanovištích. Baráčnický průvod, který přináší dožínkový věnec hraběti, si každoročně vyslouží obdiv a uznání za respekt k našim tradicím. Děti si jistě užijí sportovní stanoviště, rostlinný tunel a vodní mlýnek a nebude chybět tržiště s tradičními řemesly a občerstvením včetně prezentace několika malých pivovarů.

Zábava ale nekončí ani za zdmi zahrady. V hospodářském dvoře budete moci poznávat moderní techniku, která se o sklizeň stará na Veltrusku dnes, včetně kombajnu ze statku Ageko.

Zároveň máme otevřen prohlídkový okruh v severozápadním křídle zámku nebo se můžete vydat na cykloprohlídku s průvodcem po paviloncích v zámeckém krajinářském parku.

Vstupné: 50 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám