Hlavní obsah

Oslava svatého Huberta ukončila jezdeckou sezónu v Bukovsku

Novinky, Petr Pokorný

V Horním Bukovsku, místní části Dolního Bukovska na Českobudějovicku, uctili v sobotu 20. října zdejší obyvatelé spolu s návštěvníky obce svatého Huberta, patrona jezdců, lovců a myslivců.

Foto: Petr Pokorný

Řazení před startem Hubertovy jízdy na návsi v Horním Bukovsku.

Článek

Součástí akce, podporované Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, byly „hon na lišku“, ukázky jezdeckých dovedností i večerní „soud“ při posezení s hudbou Na Kuberně.

Hubertova jízda každoročně završuje závodní jezdeckou sezónu a zároveň vzdává hold svatému Hubertovi. Základem Hubertovy jízdy je hon na lišku. Lišku v uvozovkách. Šelmu totiž představuje jeden z jezdců s liščím ohonem připnutým na rameni. Úkolem lovců je mu tento ocas sebrat.

Vedle honu projeli jezdci doprovázeni diváky v povozech tažených koňmi okruh širokým okolím obce. Na trasu Hubertovy jízdy se po povinném seznámení s pravidly honu a přípitku na Hubertovu počest vydali přesně v poledne.

„Hubertovu jízdu pořádáme již popáté v řadě, a to především díky podpoře temelínské elektrárny. Bez prostředků, které od ní získáváme, bychom tuto, a nejen tuto akci, v dané kvalitě a rozsahu pořádali jen velmi obtížně,“ uvedl člen osadního výboru Horního Bukovska a hlavní organizátor Hubertovy jízdy Jaromír Klika, který si pochvaloval účast jezdců i návštěvníků. „Tato akce rozhodně není jen lokální záležitostí. Mezi účastníky jsou nejen místní, ale i lidé z jiných oblastí jižních Čech,“ poznamenal Klika.

František Mazanec, dosluhující starosta městyse Dolní Bukovsko, pod který Horní Bukovsko spadá, v této souvislosti připomněl, že spolupráce městyse s Jadernou elektrárnou Temelín v rámci projektu Oranžový rok trvá letos již třináctým rokem, přičemž každoročně Bukovští upořádají s podporou ČEZ až padesát různých sportovních, kulturních či společenských akcí. 

„Je zřejmé, že jde o velice vítanou a samozřejmě významnou pomoc, z níž mají prospěch obyvatelé všech našich místních částí,“ zdůraznil Mazanec.

Městys Dolní Bukovsko je vzdálený zhruba 25 kilometrů na sever od Českých Budějovic. Dolní Bukovsko má přibližně 1 500 obyvatel. Součástí městysu je vedle Dolního Bukovska ještě sedm místních částí s necelými 400 obyvateli, Sedlíkovice, Pelejovice, Radonice, Hvozdno, Popovice, Bzí a Horní Bukovsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám