Hlavní obsah

Osiřelé základní školy probudili žáci a žákyně devátých tříd

Novinky, Josef Zajíc

V pondělí 11. května se základní školy částečně zaplnily žáky devátých tříd, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školy.

Foto: Josef Zajíc

ZŠ a MŠ V Ostravě Hrabůvce byla otevřena 1968/69 jako Nová Klegova. V roce 2001 jako ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové. Vstupní chodba.

Článek

Školami v České republice se linula vůně dezinfekce. Okolo osmé hodiny se do škol dostavili žáci devátých tříd. Po odhalení roušek opět po dvou měsících poznali kamarády ze třídy. S radosti přivítali své kantory. Školy zářily čistotou.

Tak tomu bylo i v Ostravě v městském obvodu Ostrava-Jih na školách ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové a na ZŠ a MŠ Mitušové 16.

Od 11. května se do školy dostavili zájemci, kteří budou 8. čevna dělat přijímací zkoušky na střední školy.

„K výuce se přihlásilo a do dvou devátých tříd nastoupilo 17 žáků a žákyň, kteří měli zájem se začít učit ve třídě s učitelem dvě hodiny matematiky a dvě hodiny českého jazyka. Ve dnech pondělí - středa - čtvrtek máme k dispozici dva učitele matematiky a dva češtináře,” informovala Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy MUDr. Emílie Lukášové na Klegově ulici v Ostravě Hrabůvce.

Žáci přicházejí do školy s rouškami, při vstupu do budovy používají dezinfekci. Ve třídě roušku mít nemusí. Pochopitelně o přestávkách a při odchodu na WC si roušky nasadí.

„Dnes začala vařit i jídelna. Ovšem nevaříme pro cizí strávníky. Po dobu osobní přítomnosti ve výuce mají žáci nárok na školní stravování za dotovanou cenu. Strávníci dostanou k jídelním stolům, kde jsou téměř sami, jídlo i příbor na podnosech od pomocných kuchařek. Po jídle podnos odnesou. Po odchodu z jídelny si zase musí nasadit roušku,” dodala Petra Kalousková

Podobnou situaci, jako všude, zažívali i zaměstnanci ZŠ a MŠ Mitušova 16, kde přivítali ve škole žáky devátých tříd.

„Ode dneška se na škole vyučují žáci ze třech devátých tříd. Dohromady 31 žákyň a žáků. Učivo probírají se svými učiteli - vždy dvě vyučovací hodiny český jazyk a matematiku, a to ve dnech pondělí - středa - pátek. Zbytek učitelů se z žáky učí on-line, a to ve všech podstatných předmětech. V podstatě je to tak ve všech základních školách. Ti učitelé, kteří nyní učí žáky devátých tříd dopoledne, odpoledne pokračují výukou on-line ve zbývajících třídách, ve kterých učí. Zbylí učitelé učí on-line žáky svých tříd ve svých předmětech,” informoval Mgr. Martin Pail, ředitel ZŠ a MŠ Mitušova 16 v Ostravě-Hrabůvce.

„Starosti mi dělá, jak to bude vypadat po 25. květnu, kdy přijdou děti od první do páté třídy. Musíme je rozdělit do skupin po 15 dětech. Ty bude učit jeden učitel. Dopoledne se to zvládne, ale nevíme, jak to bude s obsazením skupin odpoledne v družině. Až 15. května zjistím, kolik žáků prvního stupně nastoupí. Nějak to zvládnout musíme. Bude to oříšek pro více základních škol,” dodal Martin Pail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám