Hlavní obsah

Osek v hledáčku skladatelů, tentokrát v centru dění v nové komické opeře

Novinky, Petr Šíla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stane se jednou za dvě stě let, že o městě někdo napíše operu. Na konci 18. století tak učinil cisterciák Joachim Cron. Po více než dvou staletích se do podobného úkolu pustil další osecký skladatel a vznikla komická opera o boji zdejších mnichů a teplických jeptišek o "nejvzácnější relikvii".

Foto: Petr Šíla

Teplické jeptišky

Článek

Autorem je Jan Zástěra. Nejedná se o první kompozici, kterou věnoval Oseku, už před několika lety zazněla k stoletému výročí města tzv. Osecká symfonie. Nyní navázal jiným žánrem a vznikla komická buffa s názvem Vepřové schizma.

Hudební drama nás zavede do Oseka v době, kdy mu panoval Boreš z Rýzmburka, stavitel velkého hradu nad městem a úspěšný válečník. Když se jednoho dne vrátil z boje v Uhrách, přivezl s sebou jako kořist vzácnou věc. Prst sv. Jana Křtitele, který patřil k pokladům poraženého krále Bély. Boreš ho daroval svým zbožným mnichům, které v Oseku usadili jeho předkové, a tím by všechno mohlo v poklidu a míru skončit.

Jenomže jeptišky z konkurenčního kláštera v Teplicích usoudily, že kult sv. Jana Křtitele, patrona vod a lázeňských pramenů, patří výhradně jim. Rozhodly se neváhat a vzít další osud vzácné relikvie do vlastních rukou. Lstí se pokusí získat prst pro sebe, pro svůj klášter a lázně, kterým má tato rarita vábit nové davy hostů a přinášet další a další zisky.

Podaří se jeptiškám mnichy přesvědčit, že prst nepotřebují? Podaří se jim nahnat mnichům strach, že je ta podivná věc odvede od pravé zbožnosti? Podaří se ho ukrást? Nebo místo svatého prstu dostanou něco, co si zaslouží mnohem víc? Ustojí tento rozkol, toto schizma, oba kláštery a zachovají si všichni svou tvář?

Pokud se chcete pobavit a zasmát na účet hašteřivých jeptišek holdujících alkoholu, útlocitných mnichů, kteří tak tak odolávají ženské rafinovanosti, namyšleného Borše, který se považuje za největšího hrdinu všech dob, nebo speciálního teplického reklamního vepře, který mluví a propaguje lázně, kudy chodí; neváhejte a přijďte na premiéru nové buffo opery, která se uskuteční v neděli 13. května od 17 hodin v Letním sále oseckého kláštera.

Reklama

Výběr článků

Načítám