Hlavní obsah

Ortopedické oddělení Uherskohradišťské nemocnice získalo nové přístroje pro přesnější operace

Novinky, Barbora Žáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesnější, bezpečnější a také šetrnější jsou nyní operace kloubů v Uherskohradišťské nemocnici, jejíž Ortopedické oddělení získalo nové vybavení. Pracoviště má k dispozici moderní artroskopickou věž a také nový operační stůl.

Foto: Barbora Žáková

Nové přístrojové vybavení v UHN

Článek

Vybavení za 4 milióny korun pořídilo zdravotnické zařízení částečně z vlastních zdrojů a rovněž díky dotaci z Integrovaného operačního programu EU na projekt „Zvýšení kvality návazné péče v Uherskohradišťské nemocnici a.s.“

„Nový operační stůl nám dává možnost precizně nastavovat jednotlivé polohy operovaných končetin, což usnadňuje průběh celého výkonu. V posledních letech je velkým problémem také nadváha některých pacientů, nový stůl má ale větší zdvih, dokáže tedy pracovat i s obézními lidmi,“ vyjmenoval výhody Martin Skládal, primář Ortopedického oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Významným benefitem pro pacienty je také lepší polstrování, díky němuž se snížilo riziko vzniku proleženin, které se mohou objevit v průběhu dlouhé operace.

Důležitým posunem v kvalitě poskytované péče je pořízení moderní artroskopické věže. „Věž obsahuje například kvalitní digitální kameru s vysokým rozlišením. Můžeme využívat funkci zoomu pro přiblížení operované oblasti, natáčet video nebo pořizovat fotografie. Velkou výhodou je také to, že si nový přístroj každý operatér nastaví přímo na míru,“ doplnil informace o novinkách na svém oddělení primář Skládal.

Díky tomu pracují odborníci s vyšším komfortem, což se pozitivně odráží na rychlosti i bezpečnosti operace. Za zmínku stojí i artroskopická pumpa, která je také ovladatelná přesně podle individuálních požadavků a na základě velikosti i charakteru operovaného kloubu je možné regulovat potřebný tlak i průtok tekutiny. Součástí nové artroskopické věže je rovněž systém pro šetrné ošetření poškozených měkkých tkání včetně chrupavek na principu vysokofrekvenční termokoagulace, tedy odpařování.

Na nové přístrojové vybavení i další modernizaci péče v Uherskohradišťské nemocnici přispívá Evropská unie v rámci Integrovaného operačního programu, z něhož je hrazeno 85 procent nákladů, zbylých 15 procent doplácí zdravotnické zařízení z vlastních zdrojů. Celkem nemocnice v projektu zvýšení kvality návazné péče získala 82,5 miliónu korun, vlastní investice by měla být ve výši 14,6 miliónu korun. Přesná celková čísla ale budou známa až po vysoutěžení všech částí projektu, tedy na konci roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám