Hlavní obsah

Orlickým podhůřím pěšky nebo na kole

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub českých turistů Ústí nad Orlicí uspořádal 4. června tradiční pochod a cyklojízdu Orlickým podhůřím.

Foto: Stanislava Dvořáková

Panoráma Orlických hor rámovalo všechny plánované trasy.

Článek

Zájemci si mohli vybrat podle obtížnosti z jedenácti připravených tras. Pro pěší byl výběr 7-15-30-50-100 km, cyklo 25-40-100 km, cyklo MTB 25-50 km a in-line 25 km.

Start pěší trasy na 100 km byl již v pátek ve 22 hodin, pro ostatní trasy v sobotu od 7 do 10 hodin. Prezentace a cíl byl v zahradní restauraci U Malinů. Letos se dostavilo 508 turistů, o které se staralo 40 pořadatelů. Maximální účast byla v roce 1999, a to 702 turistů.

360 účastníků se přihlásilo na 7 km trať, zvanou Šmoulí stezka. Trasa vede okolím města a je vhodná pro celé rodiny, počínaje těmi v kočárku a konče prarodiči i s psím doprovodem. 

Oblibou této trasy jsou i zábavná zastavení. Na začátku je to uvítání vodníka nad potůčkem s rybičkami, po projití krajinou kolem řeky na statku U Ajky si starší mohou ve stínu odpočinout, zatímco děti se účastní různých her. Další zastavení je u řeky Orlice, kde jsou připraveny lodičky pro převoz na druhý břeh, kde plápolá táboráček, na kterém si každý opeče přidělený vuřtík. Po občerstvení a odpočinku je na programu cesta zpět do cíle.

V odpoledních hodinách postupně docházeli a dojížděli účastníci všech tras. Nejednalo se o dosažení času, vítězi byli všichni, kdo zvolenou trasu zvládli. S diplomem a upomínkovou medailí odcházeli domů, i když unaveni, tak spokojeni s příjemně stráveným dnem.

Po 15.hodině přicházeli účastníci nejnáročnější trasy - pěších 100 km. Účastníci byli čtyři, kteří na pochod přijeli z Náchoda, Přerova, Plzně a Holoubkova, všichni starší 50 let. Nad dosaženým časem se zamýšlel Jan Cimetr z Plzně: "Bývalo to lepší, s přibývajícími léty výkonnost bohužel klesá, a to jsem prošel dálkovými pochody v Německu, Švýcarsku, Francii i Maďarsku. V noci se šlo dobře. Ve dne bylo příliš horko a chyběl dostatek otevřených restaurací na doplnění tekutin."  A jeho pozdrav na rozloučenou: "Na shledanou za rok."

Kolem 17.hodiny přišel nejaktivnější stovkař 63letý Vladimír Vachek. Na svém kontě má již 1279 pochodů.

S dojezdem cyklistů 100 km tratě pak tento 35.ročník 2011 definitivně skončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám