Hlavní obsah

Orlickoústecký jarmark zahájil období příprav na Štědrý den

Novinky, Stanislava Dvořáková

Dva dny - v úterý 11. prosince a ve středu 12. prosince - probíhal a probíhá v prostorách Kulturního domu v Ústí nad Orlicí Vánoční řemeslný jarmark s možností nákupu dárků v ručním provedení řemeslníků z blízkého okolí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nabídkou je široký sortiment zboží všeho druhu.

Článek

Důkazem, jak čas letí, je více než čtyřicet prodejních stánků Vánočního řemeslného jarmarku umístěných v prostoru Kulturního domu v Ústí nad Orlicí. Druhá svíce hořící na adventním věnci, která je symbolem míru, vnáší klid a usmíření do nastávajících svátečních dní. Jen bílá barva chybí, kdy jen slabý poprašek sněhu uchycený na střechách okolních domů je připomínkou bývalé zimní krásy Ladových obrázků.

I výzdoba sálu harmonizuje se současnou dobou, kdy něžnou krásu zasněžených větviček nahradil duhový třpyt pestrých ozdob vystavených vánočních stromků.

Přesto široká nabídka vánočních dekorací, navíc ručně vytvořených řemeslníky Východočeského kraje, přináší možnost vnést si do vlastních domovů vžitou poezii prosincových dní.

V nabídce jednotlivých stánků je kromě tradičního zeleného i zlatého jmelí řada originálních svícnů, dekorativních věnců a malých stromečků, skleněných hvězdiček a zvonečků včetně malovaných perníčků, podkoviček pro štěstí a malých ozdob na přikrášlení dárků.

Mezi veškerým třpytem vynikají svíčky všemožných tvarů a barev, připomínající anděla, zvířátko a různou fantazii vtělenou do vosku i improvizovaná dílnička motání svící ze včelích pláství.

Dominující nádheru pak poskytuje keramika, obrázky s podmalbou na skle i další řada maleb pro radost znázorňující flóru i faunu a veškeré dění tohoto světa.

K nákupu láká i vánoční prostírání a vůněmi hýřící okrasná barevná mýdla. Touto nabídkou se vyznačuje i divoká kosmetika z oblasti Orlických hor, sirupy z ekologicky pěstovaných bylinek a zejména domácí marmelády a šťávy. Z dalších sladkostí to jsou sladké i slané tyčinky, trubičky, koláčky ořechové, mandlové, čokoládové, frgály a štramberské uši a plné ošatky perníčků. Nechybí ani sýry, sušené ovoce, pečený čaj, výrobky z rakytníku a široká škála koření.

Bohatá je i nabídka různého textilního oblečení, háčkovaných rukavic a čepic, včetně mnoha stánků s ručně vyráběnými šperky z korálků, paličkované krajky i dřeva. Vybírat lze také jehlice do vlasů, různé přívěsky, ozdobné knoflíky a šály.

Samozřejmě není zapomenuto na dárky pro děti v podobě hraček smějících se kočiček a dalších zvířátek, tajemných skřítků i šuškáčků a háčkovaných panáčků, včetně pohádkových i obrázkových knížek.

Veškerou nabídku zajímavých a originálních dárků doplňuje nevšední památková upomínka obrazu dárce v podobě kresby Mgr. MgA Lenky Jirkové zhotovené do 15 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám