Hlavní obsah

Orlickoústecký Den otevřených dveří připomněl 20. výročí Policie ČR

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý červnový den se pro veřejnost otevřely brány policejní budovy Územního odboru v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vozový park je hlavním předpokladem rychlých zásahů.

Článek

Výstava mapující činnost místního policejního územního odboru ukázala  technické vybavení, kde si návštěvníci mohli prohlédnout policejní auta, motorku, policejní člun a vozidlo pro velení mobilního, komunikačního a krizového centra. Nechyběla ani ukázka přepravy psích pomocníků.

Stolek se zaměřením na současnou činnost představoval hlavní úkoly Policie ČR, kterými je ochrana bezpečnosti osob a majetku, zajišťování veřejného pořádku, odhalování pachatelů trestné činnosti, dohled a řízení plynulosti silničního provozu. 

K bližšímu seznámení s touto problematikou byla připravena řada letáků, např. bezpečný dům nebo správné vybavení jízdního kola. Pamatováno bylo i na nejohroženější skupinu starých lidí radami, jak se chránit před okradením, přepadením, podvodem, či jak se chovat v silničním provozu. Výstava nezapomněla ani na menší děti - formou omalovánek se dověděly, jak poznají policistu a že to jejich kamarád.

Poslední část výstavy patřila historii. Éra policie u nás se začala psát vznikem samostatného Československa. Ze začátku existovalo víc útvarů - četnictvo, policie a obecní policie. V roce 1948 došlo ke sloučení do Sboru národní bezpečnosti, která byla zrušena v roce 1989, kdy vznikla Policie ČR, později i městská (obecní) policie.

Tuto dobu dokládají vystavené uniformy, ať to je současná uniforma příslušníka Policie ČR a výstroj pořádkového policisty s ochranným štítem, či uniforma SNB po roce 1980, dlouhý kabát stejnokroje SNB a doplňky jako stavěcí terč, kožené pouzdro na zbraň, samopal a různé přilby. Tyto uniformy byly zapůjčeny ze Sbírky Muzea čs .opevnění z let 1935 až 1938, Pěchotního srubu K-S 14 U cihelny, Králíky. Poslední připomínkou dřívějších let jsou různé emblémy.

Den otevřených dveří bude zopakován 21. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám