Hlavní obsah

Orlickoústecká ZŠ Bratří Čapků: výročí a oslavy ve znamení čtyřicítky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1. září byly v ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí zahájeny oslavy 40. výročí otevření školy spojené se 40 hodinami oslav naplněných 40 aktivitami.

Foto: Stanislava Dvořáková

"To je přeci již tak dávno", s povzdechem komentovali výstavu žákovských knížek pamětníci.

Článek

Nový školní rok 2017/18 byl zahájen na ZŠ Bratří Čapků nebývalou formou. Již 1. září byli sezváni všichni současní i budoucí a hlavně minulí žáci a zaměstnanci školy na oslavy 40. výročí a ne ledajaké. 

V 8 hodin byl slavnostním otevřením školy zahájen program 40 hodin naplněných 40 aktivitami žáků minulých i současných.

Škola, která je umístěna v centru sídliště, je jednou z největších ZŠ širokého okolí - všechny její důležité součásti tvoří jeden komplexní celek pěti pavilonů a zajišťuje tak vše potřebné v oblasti výchovy a vzdělávání. Účastníkům, včetně z řad veřejnosti, byly ve dvou dnech oslav zpřístupněny všechny kmenové i odborné učebny školy, kabinety, tělocvična, prostory školní družiny a jídelna.

Program byl postaven na bohaté nabídce letitých vzpomínek v prostorách školy střídavě s hudebními ukázkami na pódiu před školou. Zaměstnanci školy zazpívali dobové pionýrské písně, současní žáci pěveckých sborů I. a II. stupně se pochlubili, co umí oni, Miagra byla ukázkou vystoupení bývalých žáků a bubenická show představila společné bubnování veřejnosti s Tomem.

Uvnitř školy probíhaly tradiční i netradiční aktivity v tělocvičně doplněné tanečním půlmaratonem pro všechny věkové kategorie.

K bohatému programu přispěla i partnerská škola ze Slovenska s přehlídkou dravců, canisterapie se psem Rockym a šermířská skupina Tartas se závěrečnou ukázkou "Jak to bolí, když tě někdo mlátí holí!"

Páteční večer obohatil Cimrmanovský divadelní soubor s vyšetřováním ztráty třídní knihy a hudební show Dum Doobie Doobiie Band s následným nočním programem filmového festivalu.

Se sobotním ránem přišla nabídka zapojení do četných tvořivých dílen - drátenické, slámové, keramické s hrnčířským kruhem, sýrové i s receptem na výrobu pravého sýra z kravského mléka a baristické s přípravou pravé kávy s kavárníkem a možností zkusit si kavárnu naslepo.

Z nejnovějších aktivit byly představeny grantové programy školy a od začátku roku nová, originálně prostorově řešená, školní žákovská knihovna s tisíci titulů učebnic a nejen dětskou literaturou.

Oslava pak byla zejména korunována otevřením zbrusu nové Veřejné technické dílny, která vznikla celkovým nákladem 450 tisíc korun, z nichž 100 tisíc poskytla společnost Škoda Auto. Dílna je vybavena frézami, formátovací pilou, hoblovkou, olepovačkou, svěrákem, pneumatickým a akumulátorovým nářadím. Navíc bude přístupná veřejnosti, prozatím každou středu odpoledne, takže ji mohou využít kutilové z celého města.

Dalším zapojením veřejnosti bylo hlasování v soutěži tříd o nejlepší výzdobu. Po spočítání udělených hlasů 1. místo s příspěvkem 60 000 korun na své třídní aktivity získala IX. A s 1122 body, na 2. místě s odměnou 40 000 korun skončila IX. B s 844 body a 3. místo s 529 body a příspěvkem 20 000 korun obsadila III. A.

I závěr oslav byl velkolepý na úrovni celého pestrého dvoudenního programu v provedení ohňové show, která 24. hodinou uzavřela přehlídku 40 let existence školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám