Hlavní obsah

Orlickoústecká nemocnice umožnila nahlédnout do oddělení, kam jinak zdravý člověk nemá přístup

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Dne Pardubického kraje bylo umožněno veřejnosti v pátek 31. května seznámit se s činností čtyř oddělení Orlickoústecké nemocnice, kam možno vstoupit jen jako pacient. V dalším programu bylo zájemcům provedeno vyšetření TK, cukru, BMI, včetně poskytnutí různých rad.

Foto: Stanislava Dvořáková

Anesteziologický přístroj pro operační sály, který slouží pro monitoring životních funkcí.

Článek

Orlickoústecká nemocnice připravila v rámci prezentace Pardubického kraje v pátek 31. května Den otevřených dveří. Program trvající od 9 do 12 hodin obsahoval prohlídku několika odborných, pro civilní návštěvníky jinak nepřístupných oddělení, provedení zdravotních vyšetření a poskytnutí řady terapeutických rad.

Prohlídku bylo možné absolvovat na porodním sále a babyboxu. V dalším anesteziologicko-resuscitačním oddělení byla připravena ukázka záchrany života laickou veřejností stlačením v místě hrudní kosti do hloubky 5 cm s frekvencí 100 stlačení za minutu bez použití umělého dýchání z úst do úst.

V protikladu byla ukázka profesionální resuscitace s použitím resuscitačních nástrojů. Pro potřebu narkózy při operaci byl představen moderní přístroj, který umožňuje anesteziologovi během operativního zákroku sledovat veškeré důležité parametry, které ovlivňují hloubku a bezpečnost celkové anestéze v průběhu operace.

Pokračováním prohlídky bylo radiodiagnostické pracoviště, kde je zajišťováno ultrazvukové, rentgenové a CT vyšetření s angiolinkou s RTG přístrojem, kde se záření po průchodu organismem zachycuje a zobrazuje na monitoru. Pacienta chrání výsuvné bloky, záření však trvá okolo pouhých 5 minut. Obsluhující personál, který je vystaven rentgenovým paprskům celodenně je chráněn dozimetry.

Podrobný výklad Mgr. Petra Pecha s předvedením mobilního C ramena přiblížil nejen toto pracoviště, ale i další oddělení magnetické rezonance, které představuje moderní vyšetřovací metodu, jež velmi přesně zobrazí onemocnění páteře, kloubů, míchy, cév apod. Pacient leží na úzkém lůžku, které s ním zajíždí do speciálního tunelu. Na rozdíl od výpočetní tomografie není vystaven rentgenovému záření. Magnetické pole nemá žádný negativní vliv na lidské zdraví. Průběh vyšetření trvá 10 až 60 minut a nesmí být v organismu kardiostimulátor, či jiné cizí látky, jakožto u přítomných osob na tomto sále.

Přechod na interní oddělení pak přineslo možnost řady vyšetření. Návštěvník mohl podstoupit změření krevního tlaku, hladiny cukru v krvi, množství tuku v těle a stanovení BMI. Dále se seznámil s bezkontaktními teploměry, brýlemi, s jejichž nasazením poznal, jak se cítí alkoholici a osoby pod vlivem drog. Budoucí maminky si mohly vyzkoušet manipulaci s dítětem.

U dalších stánků terapeutky radily, jak se chránit před rakovinou, jak předcházet cvičením a metodou tejpování bolestem zad, páteře a kloubů. K zakoupení byly nabízeny krémy na suchou kůži a atypické ekzémy, pro kuřáky tablety, náplasti a žvýkačky na odvykání kouření.

Vedle vyjmenované nabídky bylo možné absolvovat další řadu akcí i se zapojením začínajících studentek 1. ročníku místní zdravotnické školy.

Nepřehlédnutelné byly dívenky v oblecích oranžové barvy sluníčka z Dobrovolnického centra SVĚTLO, které pracují v nemocnici a domově důchodců jako společnice u lůžek, hrají s klienty společenské hry a pomáhají s nácvikem jejich soběstačnosti. Jejich posláním pro návštěvníky bylo: „Přidejte se k nám.”

Reklama

Výběr článků

Načítám