Hlavní obsah

Orlickoústecká galerie uvádí sérii obrazového zpracování příběhů Na cestě Tomáše Bíma

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí na přelom roku připravil v Galerii pod radnicí výstavu Tomáše Bíma, která nevšedním způsobem odkrývá cestu pod povrch dění okolního světa.

Článek

Tomáš Bím, malíř, grafik a ilustrátor se narodil v Praze 12. listopadu1946. Nestudoval na žádné výtvarné akademii, malovat se naučil podobně jako malíři za starých časů. Po ukončení Odborného polygrafického učiliště chodil za mistry malíři a vyptával se jich. S konečným vyjádřením Kamila Lhotáka: "Teď, když všechno znáš, na mě zapomeň a dělej podle sebe", se vydává na studijní pobyty v Anglii, Francii, Holandsku, Itálii, Německu, Španělsku, Thajsku, USA a v dalších zemích.

Dnes je účastníkem stovek výstav doma i v zahraničí a jeho díla se nacházejí v galeriích, muzeích a soukromých sbírkách po celém světě. Žije a pracuje v Letech u Prahy a jeho ilustrace knih a časopisů, tvorba plakátů a drobných grafik je dobře známa široké veřejnosti.

Pro jeho zvláštnost tvorby, výzvu k zamyšlení diváka nad tím, co bylo a může se stát, si ústecký Klub přátel umění vybral jeho díla jako úvod pro nadcházející nový rok.

Tomáš Bím je malíř-vypravěč. Kdysi obrazy vyprávěly, bylo možné číst si v nich jako v knize. S příchodem moderního umění se to však změnilo. Před udiveným divákem se na současné výstavě opět nezobrazuje pouze povrch věcí, ale vstupuje do jejich vnitřní magie. Bím nemaluje to, co jeho oči viděly, ale vyjadřuje stopy, které mu ukázal jeho vnitřní zrak a přetváří tak obraz pozemského světa. Maluje ráj, nebeské výše i hlubiny oceánů, vzdálená krásná místa Paříže, Floridy, pouští, palem. Občas ve svém díle připomene Maxe Švabinského, který se též celý život kořil faunům a nymfám.

Na svých obrazech neztrácí kontakt s publikem, naopak s ním neustále komunikuje. Nechává v jeho představách odvíjet příběhy s náznakem jejich počátku či konce. Zapomenuté plavky na trávníku, sklenice s limonádou na stolku, kolo opřené o strom - ano, tam před chvilkou byli lidé, jakoby si jen odskočili za rám.

Tomáš Bím zastavuje čas, který lidem uniká mezi prsty a staví mu nádherný barevný pomník v uspěchaném, citově chudém světě slev a akcí, falešných celebrit a pochybných vzorů. Připomíná potřebu člověka zadívat se aspoň jednou za den na oblohu a zasnít se do chvil, o kterých sní nebo je dokonce prožil, ale neumí je nikomu sdělit.

Tak i výstava končí obrazem Něžná je noc - klid, kde nejen citlivý malíř se ocitá ve svém světě, ale i vnímavý divák si odnáší představu krásy, která ho čeká v budoucích předsevzetích nového roku.

Zasnít a uvěřit této kráse obyčejného okamžiku může návštěvník až do 20. ledna denně mimo pondělí, v úterý až pátek od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu, neděli a svátek od 14 do 17 hodin. Navíc si může vybrat a zakoupit z 63 obrazů některý z 15 připravených k prodeji a další vystavené pohlednice.

Reklama

Výběr článků

Načítám