Hlavní obsah

Orlické podhůří ožilo tradičním červnovým pochodem a cyklojízdou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí v sobotu 3. června potěšil všechny příznivce turistiky vyhlášením tras pro pěší turisty a cyklisty i na náročnější trasy MTB přírodního terénu orlických kopců, a navíc pozváním celých rodin do současné říše pohádek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Od 7 do 10 hodin vycházely v sobotu stovky turistů na vybranou trasu malebnou krajinou Orlického podhůří.

Článek

V říjnu příštího roku uplyne 100 let od vzniku naší republiky. Klub českých turistů, jedna z nejstarších turistických organizací u nás, přichází jako první s projektem na oslavu tohoto republikového jubilea a zároveň se přidává i se svým 130. výročím založení.

Projekt 100 let republiky, 130 let pohybu nabízí od 25. března 2017 do 28. října 2018 turistický speciál 100 výletů, 100 kulturních zážitků.

Za dlouholeté pořádání turistické akce pro veřejnost Orlickým podhůřím k příležitosti pořádaného 40. ročníku tohoto pochodu v minulém roce udělil KČT Praha "Diplom KČT Ústí nad Orlicí" a odměnou je i zařazení této akce do vybraného speciálu 100 výletů.

A tak opět po roce bylo od 7 do 10 hodin na startu v zahradě restaurace U Malinů nezvykle rušno. Hned po ránu vyjelo 6 silničních cyklistů na trasu 100 km, která v širokém okruhu malebných přírodních míst i památek končila společně s pěšáky v Cakli a poté v cíli restaurace U Malinů. Na kratší trasu 50 km se vydalo 24 jezdců a na 25 km po cyklostezce do Letohradu a zpět 16 zájemců.

Obdobně časně ráno vyjelo na cyklotrasu MTB 25 účastníků na 50 km a 12 na 25 km.

Z pěších turistů se 44 vydalo na trasu 18 km přes Dolní Libchavy, Václavov, Černovír, Cakli a do cíle v Ústí nad Orlicí. 10 zvolilo 25 km s rozšířením o Strážné a Horákovu kapli, 4 pak 35 km, kdy na této trase navštívili Hlavnou, Žampach, Písečnou, Valdštejn a Lanšperk a 3 přidali na 50 km trase ještě Kozinec, Žampach, Letohrad, Kunčice, Vápenky a Dolní Dobrouč. Protože tento pochod není limitován časem, mohli si dostatečně užít krásného dne k prohlídce hradů a dalších památek. Jedinou podmínkou byl návrat do 19 hodin.

Největšímu zájmu jako každým rokem se těšila 7 km "Šmoulí stezka" určená rodinám s dětmi, které se účastnilo 366 pochodníků, nepočítaje vezoucí se v kočárcích a běžící všech velikostí a ras po čtyřech nožičkách.

Průvodci této trasy jsou instalované malované postavičky šmoulů, které jsou předzvěstí různého pohádkového dění. Protože kolem Ústí nad Orlicí se proplétá řeka Tichá Orlice, je zároveň hlavním aktérem následujících tajemných situací.

První zastávkou je tradiční vodníkovo království. V letošním roce však již nepracoval, neboť si v klidu užívá královského důchodu, i družinu zlatých rybek rozpustil. Zato angažoval do služby mladou generaci vodních víl, kterým ušil z pentliček vodního království éterické šatičky. Víly však, aby se tolik nelišily od lidí, přijaly bytelnější vzezření. I úkol byl fyzicky náročnější - hod šiškou na cíl a odměnou pro děti sladká pochoutka, pro dospělé pocit dobré kondice, což pravidlem nebylo.

Bez nároku na plnění přání se všichni vydali k dalším dvěma kontrolám s úkoly a se třemi razítky Šmouly s muchomůrkou vstoupili na lodičku, která je po řece Tiché Orlici odvezla ke čtvrté kontrole do tábořiště v Cakli. Horolezecká stěna, opičí dráha, střelba z luku a rozdělaný oheň pro vlastnoruční opečení buřtíku byly závěrem prožitého dobrodružství.

Potvrzením konce bylo 510 diplomů a medailí udělených v cíli.

Reklama

Výběr článků

Načítám