Hlavní obsah

Orlí hnízdo v Alpách se pro veřejnost otevřelo v roce 1952

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlí hnízdo nad bavorským městem Berchtesgaden nechal postavit Martin Bormann k 50. narozeninám Adolfa Hitlera (1889-1945).

Foto: Jan Kaše

Pohled na Orlí hnízdo z "nížiny"

Článek

Místo pro výstavbu budovy nebylo vybráno náhodně. Kromě nádherné přírody a zázemí, které zde nacisté měli, sehrála svoji roli i geografická poloha - nachází se totiž zhruba 150 km od Mnichova, kde se Hitler pokusil v roce 1923 o puč, a 10 km od Rakouska, kde se narodil. Hitlerovi tedy na tomto místě, nacházejícím se 1834 metrů nad mořem, symbolicky ležely u nohou obě země, které v jeho životě sehrály rozhodující úlohu.

Pro vybudování Orlího hnízda bylo nutné nejprve překonat nepřístupný terén a výškový rozdíl 700 metrů. Třináct měsíců byly prováděny odstřely a další úpravy terénu, až vznikla trasa dlouhá šest a půl kilometru s pěti tunely.   

Cesta však nevede až na samotný vrchol. Končí na plošině zhruba 130 metrů pod Orlím hnízdem. Odtud vede k výtahu chodba vytesaná ve skále. Sto dvacet čtyři metrů překoná luxusní pozlacený výtah za neuvěřitelných 41 sekund. I to mělo samozřejmě zapůsobit na návštěvníky.   

"Samotná budova nebyla určena pro pobyt nebo přespání Hitlera a jeho hostů. Sloužila pouze pro krátká setkání a jednání, přičemž zde nebyla ani klasická kuchyně a občerstvení sem bylo dováženo," uvedla průvodkyně, provázející skupinu amerických turistů.

V roce 1952 bylo Orlí hnízdo otevřeno pro veřejnost jako restaurace s pozoruhodným výhledem. Tuto úlohu plní každoročně od května do října i v současné době. Pokud jsou příznivé podmínky, dosahuje viditelnost odsud až 200 kilometrů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám