Hlavní obsah

Originální galerii na školním plotě zdobí osmdesát tváří

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad orlicí je ohraničena zhruba 80 metrů dlouhým, v podzimním období nevýrazným drátěným plotem. První týden v listopadu se však kolemjdoucí nestačili divit nad jeho proměnou. Jeho fádní podobu ozvláštnilo 80 fotografií zajímavých výrazů tváří.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohled na galerii lemující ulici.

Článek

Počátky tradice původní Střední průmyslové školy textilní byly dány rozvojem textilního průmyslu v Ústí nad Orlicí. Byl to obor přádelnický a tkalcovský potřebný pro místní a okolní textilní závody. S měnícím se zaměřením výroby byla od září 1997 škola zařazena mezi umělecké školy a tradiční výrobní textilní obory byly nahrazeny pěti obory s uměleckým zaměřením.

Tato změna se pak odrazila v celkové podobě a činnosti přejmenované Střední školy uměleckoprůmyslové. Nedílnou součástí se staly výstavy prací žáků, módní přehlídky, účast v soutěžích, kde si škola v současnosti odnáší cenné vavříny. Po třech oceněních na mezinárodní soutěži Módna linia v Prešově je dalším velkým úspěchem letošního roku prvenství v soutěži Artis Pictus - 24. září malováním pod širým nebem na náměstí Republiky v Praze zvítězila studentka oboru interiérový design Petra Vávrová.

Činnost a úspěchy školy se zároveň promítají do kulturního života města. V letošním roce to byla výstava v září v Galerii pod radnicí, v říjnu ve výstavní síni SŠUP ve Špindlerově ulici, v listopadu v Malé scéně, dále to je pomocná spolupráce s místním Stacionářem a Dny otevřených dveří.

Tváře školy

Elán mladých nadějných tvůrců přináší stále nové nápady. Skutečností, že svým uměním nepůsobí radost jen sami sobě, ale širokému okolí je další projekt Tváře školy. Galerií se stal prostor přístupný všem, navíc po celou denní dobu. Na hlavní budovu SŠUP v Zahradní ulici navazuje velká zahrada, jejíž plot je na jaře přikrášlen kvetoucími stromy, v létě bujnou zelení a pohledem na kvetoucí záhony, jen na podzim je smutný pohled na usínající přírodu.

Tak se stalo, že jednoho listopadového rána byl plot zkrášlen osmdesáti černobílými fotografiemi studentů, pedagogů a zaměstnanců školy. A nejsou to jen ledajaké standardní fotografie, ale náhodné záběry tváří, které mají výraz momentu viděného pouze objektivem fotoaparátu. Pozorný divák může v zachyceném výrazu hledat myšlenku, která nebyla vyjádřena slovy a dává objektu ráz identity.

Na zajímavém nápadu pracovali studenti 4. ročníku oboru užité fotografie Michal Kremina a Růžena Smolenová pod odborným vedením učitelů Marka Malůška a Zdeňka Rosáka. Za realizaci výstavy patří poděkování vedení i zaměstnancům SŠUP.

Premiéra výjimečného nápadu se podle kladných ohlasů veřejnosti neminula účinkem. O tom svědčí i odezva na vyvěšenou prosbu na základě nedobrých zkušeností, typických pro dnešní dobu: Budeme rádi, když si budete vážit naší práce a výstavu nebudete úmyslně ničit. - A kupodivu, za šest dní trvání nebyla poničena jediná fotografie. Všichni se tak mohou těšit na další možnost seznámení s prací a úspěchy školy - a to 5. prosince od 8 do 16 hodin při Dni otevřených dveří.

Další nevšední pozvánku pro veřejnost škola chystá na úterý 13. listopadu, kdy od 16 hodin budou v kinosále Malé scény k vidění snímky společného česko-norského projektu, doplněné komentářem účastníků dvoutýdenní zářijové stáže v norské partnerské škole Breivang.

Reklama

Výběr článků

Načítám