Hlavní obsah

Opět po roce se budou zámkem v Novém Městě nad Metují prohánět modelové vláčky

Novinky, Ivana Karlíčková

Ve spolupráci se správou zámku v Novém Městě nad Metují připravuje Modelářské centrum z České Skalice o víkendu 23. a 24. dubna již 4. ročník výstavy modelové železnice v krásných prostorách zámecké Galerie Pod Žebrovkou.

Foto: Ivana Karlíčková

zámek Nové Město nad Metuji

Článek

Interiéry i exteriéry zámku v Novém Městě nad Metují vždy lákaly návštěvníky především propojením historie s moderní současností. Stejně tak modelová železnice je symbolem propojení romantiky historických parních vlaků a nejmodernějších digitálních technologií.

Tyto ne zcela slučitelné protiklady spojují lidé, kteří milují historii, ale zároveň obdivují pokrok a moderní technologie. Stejně jako krásy a tajemství zámku a jeho zahrady, tak i kouzlo modelových vláčků spojuje srdce všech generací.

A stejně tak, jako spojil modelářský kroužek v České Skalici nadšené modeláře doslova všech generací, věříme, že atmosféra výstav modelových vláčků v prostorách zámecké prosklené arkády a Galerie Pod Žebrovkou přiláká celé rodiny.

Expozice výstavy zaujme pamětníky historie Československé dráhy provozem modelů parních vlaků, mladší generace zaujmou modely ze současnosti. Návštěvníky jistě upoutá stále se rozšiřující modulová železnice, která se snaží věrně napodobit nádraží i samotnou trať č.032, dříve označovanou jako „trať 3b“ z Jaroměře do Trutnova.

V současnosti je v provozu model nádraží Česká Skalice, zastávka Velká Jesenice, ve výstavbě jsou Červený Kostelec a Malé Svatoňovice. Jelikož prosklená arkáda nepojme vše, představíme návštěvníkům alespoň část tohoto rozsáhlého projektu. Aby byl model zajímavý nejen pro pamětníky, oživí jej několik fiktivních modulů, například model železničního mostu, dlouhý tunel protínající zalesněný kopec, a především originální modul nazvaný „Konec světa“, který je společnou prací členů modelářského kroužku.

Pro nejmenší obdivovatele vláčků připravujeme dřevěné vláčkodráhy, se kterými si budou moci sami zajezdit.

Výstava ale nebude jen o modulové železnici, návštěvníci se mohou těšit i na klasická modelová kolejiště různorodých měřítek a velikostí. Členové modelářského kroužku z České Skalice se pochlubí svými modely, které za poslední rok vytvořili. Zhlédnout můžete kolejiště modelářů ve věku od 7 až do 18 let. Budete moci porovnat šikovnost a nápaditost dětí z kroužku se zkušenostmi starších modelářů, kteří zde také budou prezentovat svá kolejiště v měřítku N, TT i HO.

Prezentaci modelové železnice oživí papírové modely hradů a zámků a dále malé modely staveb a krajinek, tzv. „dioráma“.

Letošní výstavu vláčků na zámku zpestří modelářským workshopem Ateliér WEPE. Během soboty a neděle bude prezentovat modely vyřezávané laserovou technologií podle předloh reálných českých staveb. Zájemci si budou moci za odborné asistence postavit model podle vlastního výběru.

A zatímco se mužská část návštěvníků přenese do kouzelného světa vláčků, ženy a dívky si mezitím mohou prohlédnout, případně i zakoupit krásné háčkované dekorace, hračky, či módní doplňky včetně ukázek výroby.

Srdečně zveme všechny, kteří chtějí příjemně strávit víkend. Výstava vláčků probíhá již tradičně souběžně s akcí Brány města dokořán, Zámeckými trhy na nádvoří zámku a prezentací automobilových a motocyklových veteránů přímo před zámeckou branou.

Reklama

Výběr článků

Načítám