Hlavní obsah

Operní hvězda Jonas Kaufmann vystoupí v Českém Krumlově s velkým orchestrem

Novinky, Aneta Zachová

Tenorista Jonas Kaufmann zahájí 18. července Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Pro tuzemské publikum si připravil výběr z toho nejlepšího.

Foto: archiv Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

Jonas Kaufmann zahájí Mezinárodní hudební festival Český Krumlov za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Článek

Nabitý program 23. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově odstartuje v pátek 18. července operní zpěvák Jonas Kaufmann. Tenorista přijíždí do Čech po skvělém komorním písňovém recitálu, aby se divákům předvedl s velkým symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Dalším čestným hostem zahajovacího večera bude sopranistka Soo Yeon Kim pocházející z Koreje.

Jonas Kaufmann se proslavil zejména svými skvělými pěveckými i hereckými výkony v newyorské Metropolitní opeře, Pařížské opeře či italské La Scale. Právě on se také stal tváří letošního Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově.

„O festivalu jsem slyšel a Český Krumlov jsem samozřejmě znal jako skvostné místo. Když jsem dostal pozvání letošní ročník festivalu zahájit, neváhal jsem. Už se moc těším, že budu moci konečně onu atmosféru, o které jsem tolik slyšel, zažít na vlastní oči,“ vyjádřil Kaufmann své nadšení při rozhovoru s pořadateli festivalu.

Česká republika je přitom Kaufmannovi blízká již od počátku jeho operní kariéry. Své první sólové operní album totiž nahrál právě v tuzemsku s pražským orchestrem. Zpěvu v češtině se však umělec vyhýbá. V rozhovoru pro krumlovský festival se přiznal, že z kombinace českých hlásek jako „ř“ či „ž“ má velký respekt.

Tenorista původem z Mnichova se těší velkým ohlasům ze stran kritiků. Je držitelem mnoha významných ocenění včetně takzvaného „operního Oscara“, kterého získal vloni na předávání Mezinárodních operních cen. V současné době zpěvák dokončuje své nové album plné melodií ze zlaté éry operety a začátků zvukového filmu. „Věřím, že se tato nahrávka povede a třeba už v Českém Krumlově budu moci vedle operních árií představit i něco z této takzvané „lehké“ múzy,“ uvedl Kaufmann.

Na Letní scéně Mezinárodního hudebního festivalu se tenorista předvede za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jochena Riedera. Toto hudební těleso patří k těm nejstarším u nás a společně s Kaufmannem představí slavné operní árie z Tosky, Manon Lescaut, Síly osudu, Carmen, Werthera, Sedláka kavalíra a dalších. 

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově bude po slavnostním gala koncertu pokračovat až do 16. srpna. Diváci se tak mohou těšit i na další hvězdy české i světové hudební scény včetně pražského barokního orchestru Collegium 1704, sopranistky Lindy Ballové či „královny violoncella“ Natalie Gutman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám