Hlavní obsah

Opera diversa uvede komorní operu mapující tvůrčí i soukromý život Boženy Němcové

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Premiéra opery Jsem kněžna bláznů se odehrála v brněnské Redutě 17. listopadu loňského roku. Nyní se nabízí návštěva reprízy 13. května.

Foto: Opera diversa, archiv
Článek

Ensemble Opera Diversa je soubor profesionálních hudebníků a zpěváků, který se soustředí na operu i hudbu, komorní a objevnou, jinou, lišící se od „hlavního proudu“. Jádrem činnosti je původní komorní hudba a opery z dílny Ondřeje Kyase a Pavla Drábka. Inscenací komorní opery inspirované osudem Boženy Němcové Opera Diversa rozšiřuje repertoár od původní, převažující tvorby tohoto autorského dua.

Jsem kněžna bláznů je původní inscenací a realizací ženského tvůrčího týmu. Autorkou libreta je Olga Sommerová, filmová dokumentaristka, kterou netřeba blíže představovat. „Božena je přítelkyní všech českých žen, které nerezignovaly na touhu po osobní i společenské svobodě. Je pro nás výzvou a zárukou, že lze zvednout hlavu navzdory zakořeněným předsudkům. Inspiruje nás k odvaze myslet a konat jinak, než se od nás žen od věků očekávalo, nacházet svou identitu a sebeúctu,” vyjádřila se. Při tvorbě libreta se opřela o dokumenty, korespondenci spisovatelky, ale i básně Jaroslava Seiferta, Vladislava Vančury a Viktora Dyka.

Hudbu na libreto Sommerové napsala Lenka Nota, skladatelka, muzikoložka a hudební publicistka, od roku 2007 žijící ve Vídni. Svou publicistikou i tvůrčím zaměřením se z větší části zaměřuje na téma žen v umění. O postavě své první opery napsala: „Přála bych si, aby opera byla inspirací pro pravdivý, svobodný a poctivý život nás všech. Aby upozornila na mnohdy velmi zjednodušený pohled na mimořádnou a složitou osobnost Boženy Němcové, která nám svou statečností, smyslem pro čest, duchovním rozhledem a nekompromisností může být dodnes příkladem.“

Dirigentkou je Gabriela Tardonová, scéna a kostýmy nesou podpis Sylvy Markové, režisérkou je Kristiana Belcredi, produkce: Magdalena Dostálová. Obsazení: Božena Němcová: Jarmila Balážová, Josef Němec: Lukáš Rieger. Komentátoři – Hosté – Udavači – Děti: Tereza Maličkayová, Pavla Radostová, Martin Javorský, Aleš Janiga a Orchestr Ensemble Opera Diversa, koncertní mistr Jan Bělohlávek.

„Božena Němcová je prvá žena, jež v Čechách nesla na svých bedrech dvojí osud, z nichž jeden byl žalostnější druhého: osud básnířky a osud ženy, jež měla odvahu jednat podle svého srdce,“ napsal Vladislav Vančura.

Repríza trochu jiné opery opírající se o množství fakt z jejího života, možná bude reprízou závěrečnou, upozorňují pořadatelé. V neděli 13. května v 17 hodin v Redutě.

Vstupenky v předprodeji Národního divadla Brno. Další informace: www.operadiversa.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám