Hlavní obsah

Opera Diversa a Iva Bittová – před koncertem v kapli káznice na brněnském Cejlu

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Štěpaník

Zářijovým koncertem se Ensemble Opera Diversa vrátí do někdejší brněnské káznice na Cejlu, do fascinujících prostor tamní kaple.

Foto: archiv Opera diversa

Logo opera diversa

Článek

Opera Diversa kapli bývalé káznice zvolila jako prostor pro své vystoupení již v roce 2016, kdy zde uvedla  Šostakovičovu 14. symfonii. Tentokrát kaple inspirovala program v pořadí druhé diversní inventury. Tento formát se soustředí na uvádění nových či málo známých děl.

"Druhá inventura" nabídne posluchačům spíše křehké skladby Miloslava Ištvana a Ondřeje Šárka pro smyčcový orchestr, které budou střídány středověkými chorálními zpěvy a improvizací v podání Ivy Bittové.

Fascinující Dialog Milosrdenství a Spravedlnosti pochází ze znovuobjeveného Rajhradského rukopisu, výjimečné českojazyčné památky z 15. století, která svým repertoárem navazuje na zpěvy pro Svatý týden z Jistebnického kancionálu.

Jednoduchá struktura chorálního kantika Benedictus pak poslouží jako základ pro improvizaci v podání Ivy Bittové. (Připomeňme nedávné společné vystoupení I. Bittové a Ensemble Opera diversa v rámci festivalu Concentus Moraviae  s dechem hororu, ovšem i humoru v programu Transylvánie za humny.)

V závěrečné části koncertu spojí síly sólisté i orchestr k premiérovému uvedení orchestrální verze skladby Vlny podle Karla Miloty od Vojtěcha Dlaska, která vznikla na podnět Ensemble Opera Diversa.

Druhá inventura invenčního souboru "trochu jiné opery" a "trochu jiného orchestru" ve spolupráci s invenční, též "trochu jinou" Ivou Bittovou slibuje neběžné zážitky na večer 21. září od 20 hodin v kapli někdejší brněnské káznice na Cejlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám