Hlavní obsah

Opavský primátor jednal se zástupci partnerských měst

Novinky, Tomáš Pika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavský primátory Radim Křupala se setkal se zástupci partnerských měst z Liptovského Mikuláše, Katowic, Żywce a Kearney, aby s nimi jednal o budoucí spolupráci.

Foto: Archiv města Opava

Primátor se sešel se zástupci partnerských měst

Článek

Radim Křupala nejprve zamířil do slovenského města Liptovský Mikuláš. Setkal se zde s vedením města, se kterým jednal o budoucí spolupráci při čerpání česko-slovenských dotací z evropských fondů. „V následujících týdnech bude na obou stranách vypracován seznam projektů, na které bychom mohli společně v rámci přeshraničních projektů žádat o dotace,“ uvedl Křupala. Došlo také na prohlídku města, po které se ještě dlouze diskutovalo o spolupráci v oblasti cestovního ruchu a společných aktivitách obou měst.

Postupně se uskutečnily schůzky také se zástupci Żywce a Katowic. V prvním případě se jednalo o starostu Żywce Antoni Szalagora, který Opavu navštívil 21. března. O tři dny později pak do Opavy zavítal také také prezident Marcin Krupa z Katowic. Na obou těchto schůzkách se řešila podobná témata jako při jednáních v Liptovském Mikuláši.

V polovině měsíce se pak primátor Křupala vydal na návštěvu amerického města Kearney, se kterým Opava v loni podepsala spolupráci. Spolupráci město očekává zejména v oblasti vzdělávání.

„Kearney má univerzitu spolupracující s Univerzitou Palackého v Olomouci, a ta v roce 2012 Američanům doporučila i nás. Pro studenty je důležité, aby existovaly programy, díky nimž mohou cestovat a poznávat jiné kultury a země či prohlubovat jazykové schopnosti. Univerzity se mohou zapojit do různých programů a grantů, které zajistí potřebné finance,“ vysvětlil vedoucí oddělení vnějších vztahů a zahraniční spolupráce Jaroslav Machovský.

Jednalo se však i o širší spolupráci obou měst. Zástupci města Kearney navštívil Opavu už dvakrát – nejprve delegací vedenou starostou Stanley Clousem, podruhé pak město navštívili zástupci tamní univerzity.

Opava má celkem pět partnerských měst - Ratiboř, Liptovský Mikuláš, Żywiec, Róth a Kearney. Bez partnerské smlouvy mezi městy pak Opava spolupracuje například s maďarským Zugló, rakouským Leobenem, polskými Katowicemi či s vybranými městy ve východní Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám