Hlavní obsah

Opárenské údolí hostilo sportovní hry domovů pro osoby se zdravotním postižením

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 18. června do čtvrtka 20. června se v překrásném prostředí Opárenského údolí u Lovosic konal jubilejní 10. ročník Krajských sportovních her uživatelů služeb domovů pro osoby se zdravotním postižením.

Foto: Jiří Růzha

KSH Opárno 2012 - společné foto s herci Docela velkého divadla z Litvínova

Článek

Historie sportovních her domovů pro osoby se zdravotním postižením sahá hluboko do minulého století, kdy se každoročně v sedmdesátých a osmdesátých letech konaly v jiném okrese po celém tehdy Severočeském kraji. V mnohých zařízeních ještě žijí pamětníci těchto her a s láskou na ně vzpomínají. Na tuto velmi krásnou tradici navázaly právě Krajské hry, které vznikly přechodem zařízení pod Ústecký kraj v roce 2002. Po hrách ve Stvolínkách a Horním Vysokém se většina ročníků konala právě v Opárenském údolí.

Na jubilejní 10. ročník se jednotlivá sportovní družstva - letos jich bylo 21 - začala sjíždět v pondělí v odpoledních hodinách, zatímco organizační a realizační tým sportovních her již od rána připravoval vše pro zdárný průběh prvního dne. Protože se jednotliví členové týmů již za ta léta dobře znají, vždy nově příchozí jsou vítáni a přátelé a kamarádi si mají první den o čem povídat.

V úterý byly Krajské sportovní hry (KSH) Opárno 2012 v 11 hodin slavnostně zahájeny za přítomnosti významných hostů z řad sponzorů, zástupců hejtmanky Ústeckého kraje a zástupců okolních měst a obcí. Přítomni byli i zasloužilí „zakladatelé“ sportovních her, dnes již na zaslouženém odpočinku.

Po vyvěšení vlajky KSH se rozeběhly sportovní soutěže a disciplíny. Začalo se stolním tenisem a druhý den, ve středu, probíhaly lehkoatletické soutěže. I když se jedná spíše o „zábavné“ hry, přece všichni soutěžili jako by se jednalo o ceny olympijské. Běhy na 30 a 60 metrů, skoky do dálky, vrh koulí a hod kriketovým míčkem. Na konci každé části následovalo vyhodnocení se skutečným stupněm vítězů, medailemi, diplomy a různými cenami.

KSH Opárno 2012 to nejsou jen sportovní soutěže, ale i doprovodné kulturní programy. Hned první večer se všem představili taneční skupiny Lucarino Dance z DNS Čížkovice a Bílý zajíc z Libochovic na country večeru a k poslechu i tanci zahrála skupina Petra Band z Lovosic.

Při slavnostním zahájení asistovala historická jednotka Infanterie Regiment Gaisruck (Leib Battaillon – 42. Český pěší pluk) Terezín, který na závěr nechal vypálit 10 slavnostních ran z historického děla. Večer přijel všem zazpívat nevidomý zpěvák Radek Žalud z Českých Budějovic. Muzikálové písně v jeho podání byly přímo úžasné. Večer pak zpestřilo Docela velké divadlo z Litvínova pohádkou Jak šel drak sníst princeznu a vše zakončila ohnivá show. Ve středu mezi sportovce zavítala Alena Smolíková se svými tančícími psi a sklidila obrovský potlesk. Následovala oblíbená diskotéka Petra Vrány, při které se roztančilo celé údolí. V noci pak kemp ozářil slavnostní ohňostroj a nakonec po půlnoci obrovská bouřka.

Vše krásné jednou končí a tak na posledním nástupu se všech 180 účastníků KSH Opárno 2012 rozjelo během čtvrtečního dopoledne domů, aby vyprávěli své zážitky ve svých domovech a zařízeních a vzpomínali nad fotografiemi, co vše tam pěkného zažili.

Reklama

Výběr článků

Načítám