Hlavní obsah

Ondřej Záruba vystavuje ve zlínském Zlatém jablku Obrázky z Kuby

Novinky, Kateřina Martykánová

Od pondělí 3. března jsou ve zlínském Zlatém jablku opět k vidění fotografie Ondřeje Záruby pod názvem Obrázky z Kuby. Svým fotoaparátem tentokrát zachytil každodenní život obyvatel tropického ostrova, kam se loni vypravil splnit si další ze svých cestovatelských snů.

Foto: Ondřej Záruba
Článek

Fotografie Ondřeje Záruby se staly již tradiční součástí výstavních expozic Zlatého jablka. Tentokrát jsou však jeho snímky od těch předchozích naprosto odlišné. Neukazují však ani závodní vozy, ani panenskou přílohu či ohrožené živočišné druhy, tak jak je pro jeho fotografie typické. Není divu, jak sám autor tvrdí, vznikly tyto snímky v podstatě náhodou.

„Cesta na Kubu původně neměla být vůbec spojená s fotografováním, ale spíš s relaxací a poznáváním nových míst. Výbavu jsem si v podstatě přibalil jen tak ze zvyku,“ uvádí Ondřej Záruba a dodává: „Běžný život této zvláštní, barevné země je ovšem natolik fascinující, že mi to prostě ani tentokrát nedalo.“

Díky tomu se tak návštěvníci Zlatého jablka mohou dozvědět třeba to, že jedna z posledních zemí s totalitním režimem na světě rozhodně není jednotvárná a strohá. Ondřej Záruba ukazuje na fotografiích právě naopak její pestrost, skrytý půvab obyčejných věcí i přátelskou povahu jejích obyvatel.

Snímky z Kuby, kam by se fotograf rád jednou opět vrátil, budou ve Zlatém jablku vystaveny až do 16. března.

Ondřej Záruba (*1969)

Vášnivý amatérský fotograf a cestovatel se narodil ve Zlíně, kde také v současné době žije a pracuje. O fotografování se začal intenzivně zajímat v roce 2006, kdy si pořídil svoji první zrcadlovku. Tehdy si také začal plnit svůj sen o cestování. Na svých cestách fotografuje vše, co se mu dostane před objektiv – krajinu, lidi, zvířata i architekturu. K jeho oblíbeným tématům však patří také sport a Rally RC modelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám