Hlavní obsah

Ondřej Sokol: Znovu prožívá nevěru se svou bývalou ženou, tentokrát v divadle

Novinky, Petr Mráček

Ačkoli je v kalendáři teprve začátek března, herec a režisér Ondřej Sokol uvedl v tomto roce už druhou premiéru. Po filmu Krásno šlo tentokrát o divadelní hru Harolda Pintera Zrada, kterou v Činoherním klubu nejen režíroval, ale zároveň v ní po boku své exmanželky a nejlepšího přítele i hraje.

Foto: archív Ondřeje Sokola

Z divadelní hry Zrada

Článek

Jak už název hry napovídá, jde tady o milostný trojúhelník, který není nepodobný tomu, co sám režisér v životě zažíval. Možná i proto obsadil do role své divadelní manželky svoji bývalou ženu Kateřinu Lojdovou, jejího milence pak hraje Sokolův skutečný kamarád Martin Finger.

„Neobsazoval jsem tu hru ale podle toho, že se známe a bude to tak pro nás jednodušší. Naopak, věděl jsem, že to bude složitější a chtěl jsem, aby to bylo složitější. Chtěl jsem, aby se některé věci otevřely a byly reálné. Jen jsem nečekal, že to bude tak náročné,“ přiznal po premiéře, která proběhla 7. března.

Zrada odhaluje pohasínající milenecký vztah a děj se postupně vrací do jeho počátků. „Ta hra vlastně couvá k těm šťastným chvílím, které lidé prožívají na začátku každého vztahu. Použil jsem tam třeba i SMS komunikaci, do níž jsem se pokusil dostat všechny ty věci, které si lidé píší, když něco takového intenzivně prožívají. A pak se jen zpětně diví, jak něco takového mohli psát,“ vysvětlil režisér, který se v tomto divadle věnoval poslední roky spíše autorům jako je Martin McDonagh nebo David Mamet.

„Pinter mě nikdy nebral, ale když mi tuhle hru přinesl ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka, perfektně to zapadlo do mého plánu věnovat se teď víc vztahovým věcem,“ řekl Sokol.

A pro koho je hra určena? „Víc ji asi pochopí zkušenější diváci, ale já jsem tohle taky prožíval, když jsem byl mladý, jen jsem netušil, jak to potom bude vypadat. Takže by se mohlo vyplatit vidět Zradu komukoli. Každý se může jednou dostat do podobné situace a nemusí ji pak prožít tak bolestně, nebo se třeba bude chovat jinak,“ dodal režisér.

Ostatně posoudit to můžete sami například 15. nebo 28. března, případně 2., 12. či 26. dubna. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám