Hlavní obsah

Olympijský běh se v Ústí nad Orlicí běžel podruhé

Novinky, Stanislava Dvořáková

TJ Sokol a Rozhoupej město ve spolupráci s Městem Ústí nad Orlicí ve středu 20. června odstartovaly spolu s desítkami měst v celé ČR největší běžeckou olympijskou akci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mezi více jak 80 městy celé ČR byla i v Ústí nad Orlicí v 18 hodin odstartována z éteru Českého rozhlasu běžecká akce oslav Olympijského dne.

Článek

Výročí vzniku Mezinárodního olympijského výboru se slaví sportovní aktivitou po celém světě. Do těchto oslav se zapojují přes 4 miliony lidí ve více jak 100 zemích světa.

V České republice se od roku 1987 jedná o běžecké závody pro všechny věkové kategorie. První ročník odstartoval Emil Zátopek. Z původních 13 tisíc běžců se nyní zapojuje přes 80 tisíc téměř v 90 místech po celé ČR. 

S mottem "Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka" se tak 20. června postavilo na start přesně v jeden okamžik na 80 tisíc běžců, aby účastí na běhu oslavili nejen Mezinárodní olympijský den, ale navíc svým výkonem přispěli na charitativní činnost.

Česká olympijská nadace sportem oslavuje olympijské ideály a zároveň umožňuje sportovat mládeži od 6 - 18 let, které v tom brání nedostatek finančních prostředků. Část startovného jde na udělení této podpory, o které rozhoduje komise nadace složená z jejich patronů, kterými jsou olympijští medailisté.

K této aktivitě se podruhé připojilo i město Ústí nad Orlicí. Po odstartování T-mobile Olympijského běhu místostarostou města Matoušem Pořickým vyběhlo v 18 hodin z prostranství před hotelem Poprad 74 běžců na pětikilometrovou trať.

Okruh vedl centrem města přes Mírové náměstí na sídliště, kolem nemocnice a zpět do místa startu. Na bezpečnost při plném dopravním provozu dohlížela Městská policie a řada pořadatelů TJ Sokol. Ke zpříjemnění horkého dne se přidali i doborovolní hasiči, kteří stejně jako v minulém roce připravili pro závodníky osvěžení v podobě vodní mlhy.

Malí závodníci před interview raději utekli

Náročnou trať rozpálených ulic dokončili všichni závodníci včetně nejstarší jednašedesátileté ženy a tandemu Bednářových, kdy otec se synem na vozítku trasu zdolal za půl hodiny s umístěním ze 74 běžců na 60. místě.

Postavit se na stupně vítězů bylo pak zaslouženou odměnou nejrychlejším. Mezi ně patřilo i sedm dětí odpoledního závodu 5-9 letých na 500 metrů a 10-15 letých na 1000 metrů, v kterých jako první skončila Nela Luxová před Ondřejem Radošem a Tomášem Martincem. Jen pokus o interview pořadatelem Davidem Adamem končil nezdarem, kdy malí závodníci raději volili rychlý únik.

Zato si vítězství vychutnali běžci z řad dospělých. Mezi muži byl nejrychlejší Mojmír Dryml s časem 17:34 před Šimonem Kapalčíkem (18:53) a Petrem Luxem (19:02). Mezi ženami 1. místo získala Alice Uhrová s časem 22:39 před Ester Jetmarovou (23:04) a Alenou Pilnou (23:25).

Za perfektní organizační zajištění akce a pořadatelskou činnost si pomyslnou medaili vysloužili všichni zástupci TJ Sokol Ústí nad Orlicí v čele se starostou Karlem Kittlitzem a náčelníkem Vladimírem Lehkým, člen neziskové organizace Rozhoupej město David Adam a místostarosta města Matouš Pořický.

Reklama

Výběr článků

Načítám