Hlavní obsah

Olympijský běh absolvovalo v Kostelci nad Orlicí téměř sto padesát závodníků

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v Kostelci nad Orlicí se 20. června připojili k projektu Olympijský běh. Start i cíl byl v areálu kosteleckého koupaliště a závod se běžel na již velmi známé trase, vedoucí převážně podél řeky Divoké Orlice. Přesně v 18 hodin soutěž odstartoval signál z éteru Českého rozhlasu.

Foto: Olympijský běh Kostelec nad Orlicí (archiv)

Olympijský běh absolvovalo v Kostelci nad Orlicí téměř sto padesát závodníků.

Článek

Kostelec nad Orlicí se zapojil do Olympijského běhu už počtvrté. Program začínal ve 14 hodin a nechyběla v něm ani rozcvička dětských i dospělých účastníků. 

Dejme slovo Iloně Semrádové, hlavní organizátorce, která k důvodům zapojení Kostelce nad Orlicí do této akce uvedla: „Připojili jsme se proto, že jsem si jako začínající běžec sama měla možnost vyzkoušet atmosféru běžeckého závodu, a byla jsem jí tak fascinovaná, že jsem chtěla otevřít možnosti lidem, kteří běhání také propadli, ale neměli odvahu vyzkoušet větší hromadný závod.”

Hlavního závodu se letos zúčastnilo zhruba 110 běžců, v kategorii dětí startovalo 45 závodníků. A vítězové? Hlavní závod: muži - David Bílek, ženy - Ivana Machačová. Dětský závod: chlapci - Jáchym Pavel Švandrlík a děvčata - Karolína Hovorková.

Patnáctiletý vítěz hlavního závodu David Bílek se přihlásil již počtvrté. Běhá totiž společně se svým otcem každý den a moc rád. Za týden uběhne tak 60 km. Mimo běhu a tohoto závodu si také vyzkoušel půlmaratón, dále se věnuje tenisu a v září nastoupí na střední školu SŠSOG v Hradci Králové.

Počtvrté běžel i Jáchym Pavel Švandrlík - vítěz dětského závodu. Na trať se vydal se svou starší sestrou. Běželo se mu výborně, sport má moc rád a mimo běhu se věnuje ještě tenisu, lyžování a fotbalu, takže je to sportovec tělem i duší. Možná právě on jednou zvítězí i v hlavním závodě.

Olympijský běh, pořádaný u nás od roku 1987 pod záštitou Českého olympijského výboru jako součást Olympijského dne, však není jen o vítězství.

„S každou registrací na T-Mobile Olympijský běh souvisí automaticky příspěvek České olympijské nadaci. Ta pomáhá sportovat dětem, jejichž rodičům chybí finanční prostředky na jejich sportovní aktivity. Nejde přitom pouze o výjimečně talentované děti. Rozhodující je, aby děti měly chuť pravidelně sportovat. O udělení podpory rozhoduje komise nadace složená z jejích patronů, kterými jsou olympijští medailisté. Mimo finanční pomoci Česká olympijská nadace pomáhá i s motivací dětí ke sportu, zprostředkovává totiž dětem setkání s olympioniky, pořádá pro ně kempy a zapojuje je do akcí spojených s olympismem. Děti podporované nadací se tedy samozřejmě také účastní T-Mobile Olympijského běhu,” stojí v informacích k tomuto celostátnímu projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám